Felmérés: a munkavállalók 91 százaléka nem szeretne teljesen visszatérni az irodába

A többség a vegyes, a távmunkát az irodai jelenléttel kombináló munkavégzés híve.

Tíz, jelenleg távmunkát végző dolgozóból csak egy szeretne visszatérni teljesen az irodába a járvány elmúltával. Ez a konklúziója a világ egyik vezető tanácsadó cége, a PricewaterhouseCoopers (PwC) Remények és félelmek (Hopes and Fears) 2021 címet viselő tanulmányának. A nemzetközi felmérés során 32 500 munkavállalót kérdeztek meg.

Az alanyok elsöprő többsége, 72 százalék, azt szeretné, ha az elkövetkező időszakban a munkahelyi feladatait részben otthonról végezhetné, részben pedig az irodában. A megkérdezettek 9 százaléka számára az irodai jelenléthez való teljes visszatérés lenne az ideális megoldás.

Annak érdekében, hogy a jövőben is távmunkát végezhessen, 44 százalék hozzájárulna ahhoz, hogy a munkáltatója digitális eszközök (okostelefon, okosóra) és szenzorok segítségével ellenőrizhesse a tevékenységét. Szinte ugyanekkora azonban azok tábora is, akik az ilyen jellegű ellenőrzést elfogadhatatlannak találják.

A tanulmányból kiderül, hogy a munkavállalók 56 százaléka úgy véli, a jövőben egyre kevésbé lesznek stabilak a munkahelyek, hosszú időre szólóak a munkaviszonyok. A válaszadók 60 százaléka szerint a digitalizáció és az automatizálás miatt sok munkahely meg fog szűnni, 39 százalék pedig attól tart, hogy ezen folyamatok miatt öt éven belül nem lesz már szükség a jelenleg végzett munkájára.

„A munkáltatók lényegében, nem pedig csupán logisztikailag kell újragondolják a munkavégzés módját, és átírják a humán erőforrás politikájukat. (…) Hosszú távon a munkaviszony új minőségeket kap, az adott helyhez kötött munkáltató-munkavállaló kettős pedig nem lesz többé domináns modell” – véli Oana Munteanu, a PwC Románia vezető beosztású munkatársa.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?