Távmunka: rövid távon áldás, hosszú távon átok?

A hazai munkavállalók többsége kedvezően vélekedik a távmunkáról, ám egy sor tanulmány szerint hosszú távon káros pszichés hatásai vannak, rontja a hatékonyságot.

Az Európai Uniónak a munka- és életkörülmények javítására hivatott ügynökségének, az Eurofound Alapítványnak a legfrissebb jelentése szerint a hazai munkavállalók 18,4 százaléka állt át az otthonról történő munkavégzésre, elsősorban a koronavírus-járvány miatt. A romániai adat messze elmarad a 36,8 százalékos uniós átlagtól.

A Bosch temesvári szolgáltató központjának 1 300 munkatársa számára a távmunka korábban sem volt ismeretlen, havonta öt alkalommal dolgozhattak hazulról. Jelenleg 99 százalékuk végez távmunkát. A cégvezetés által kezdeményezett felmérés során 70 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy mióta nem kell bejárniuk az irodába, nőtt a termelékenységük, s kevesebb stresszt élnek meg. 80 százalékuk a járvány lecsengése után is a jelenlegi rendszerben szeretne dolgozni, mivel így pénzt és időt takarítanak meg. Mióta a munkatársak otthonról dolgoznak, a Boschnál csökkent a betegszabadságon töltött napok száma.

Az indiai Wipro szoftwerfejlesztő cég 1 500 romániai alkalmazottja jelenleg kivétel nélkül otthonról dolgozik. A köztük végzett közvélemény-kutatás hasonló eredménnyel zárult, mint a Bosch esetében.:87 százalékuk számolt be jobb termelékenységről, 85 százalékuk pedig jobban megtalálta az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Amint ezek fényében várható volt, 84 százalékuk továbbra is kizárólag home-office rendszerben folytatná a munkát, egy részük pedig kombinálná azt az irodai munkavégzéssel.

12 hónap elég belőle

A humán erőforrás szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a folyamatos távmunka nagy veszélyeket rejteget. „Egy sor pszichológiai tanulmány azt mutatja, hogy a 9-12 hónapnál hosszabb ideig végzett távmunka pszichés hatása negatív. Az interakció, a társas kapcsolatok és az irodai dinamika hiánya rosszul hat sok emberre, csökkenti a hatékonyságot.

Egy sor tanulmányból kiderül, hogy minden olyan cégnél, ahol teljesen távmunkára álltak át, kezdetben megugrott a munkavégzés hatékonysága, 9-12 hónap után azonban csökkenni kezdett” – állítja Adrian Dincă, a Vertiv Románia humán erőforrás menedzsere. Dincă szerint a korábban a távmunkát bevezető Yahoo és Honeywell azért mondott le róla, mert a dolgozók teljesítménye nem az elvárások szerint alakult.

„Leggyakrabban azt hallom az otthonról dolgozóktól, hogy nem tudják mikor álljanak le, elvesztik az időérzéküket, a napi feladatok elvégzése pedig több időt vesz igénybe, mint korábban” – mondja Georgiana Grama, a Hays Recruitment munkaközvetítő cég munkatársa.

Pont ilyen jellegű gondokkal küszködik E., aki adatbevivő egy piackutató cégnél. Elmondása szerint az elmúlt időszakban az adatbevivők egyre több negatív visszajelzést kapnak a cégvezetés részéről a szaporodó hibák miatt. Korábban, az irodában ritkán dolgozott le nyolc órát. Mióta nem kell bejárnia a céghez, gyakran megtörténik, hogy délelőtt kezd neki a munkának, s késő este áll fel a számítógép elől, igaz ugyan, hogy megszakításokkal dolgozik, elvégzi közben a saját teendőit is.

Kocsma a templom sarkában

„Szerintem nem erre van kitalálva az ember. A kultúra és a vallás meghatározza, elhatárolja a tereket: van szent és profán, van otthon és van helye a munkavégzésnek. Utóbbi kettőt ugyanabban a térben kialakítani, nem mondom, hogy lehetetlen, de nem könnyű, kellenek hozzá szertartások, egyébként olyan lesz, mintha a templom sarkában berendeznénk egy kis kocsmát” – nyilatkozta Tóth László mentálhigiénés szakember.

Ő maga, mialatt otthonról dolgozott, minden reggel felöltözött, mintha munkába menne és vagy másfél kilométert sétált. Beismeri, nem volt mindig következetes, megtörtént, hogy a munkából való jelképes hazatérés elmaradt.

„Hallottam jó történeteket is, olyan embertől, aki mióta home-office-ban van, rengeteg időt tölt a gyerekével, amikor pedig a gyerek alszik, dolgozik. Szereti a családját és a munkáját is, vigyáz mindkettőre, nem akarja, hogy egyik a másik rovására menjen.” – meséli Tóth László. Hozzáteszi ugyanakkor, nem irigyli azokat, akik gyerekkel dolgoznak otthonról, mivel a nyakukba szakad egy tanítói-tanári feladat, miközben munkavégzést várnak el tőlük.

Utóbbi kategóriába tartozik O., aki szintén adatbevivő, s három, viszonylag kis gyermek édesanyja. O. a pincében rendezett be magának egy irodaféleséget, s mielőtt leülne dolgozni, eljátssza, hogy elmegy otthonról, ha ugyanis a gyerekek tudnák, hogy odahaza van, képtelen volna elvégezni a munkáját.

A PwC tanácsadó cég globális felmérést készített a távmunkával kapcsolatos kilátásokról, melynek során 867, multinacionális cégeknél dolgozó vezetőt kérdeztek meg. 49 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy a távmunka hosszú távú opció lesz a vállalatok számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?