Koronavírus-járvány: az uniós átlaghoz képest sokkal kevesebb romániai dolgozik otthonról

A koronavírus-járvány miatt a romániai munkavállalók 5,1 százalékának végleg, 33,6 százalékának pedig ideiglenesen megszakadt a munkaviszonya - derül ki az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért felméréséből. 

A felmérés rámutat, uniós szinten a fiatal férfi munkavállalók szenvedték meg a leginkább a járványt, ez alól Románia sem kivétel. Romániában, Olaszországban, Franciaországban, Ciprusban és Görögországban a munkavállalók felének csökkent a munkaideje. 

A távmunka mindenik uniós országban felerősödött a pendémia miatt. Romániában a munkavállalók 18,4 százaléka kezdett el otthonról dolgozni, miközben az uniós átlag 36,8 százalék. 

A felmérés szerint a romániai dolgozók 69 százalékának a járvány előtt egyáltalán nem adatott meg a lehetőség, hogy otthonról teljesítse munkaköri leírásait, az uniós átlag 60,6 százalék. A megkérdezett romániaiak 9,5 százaléka mondta azt, hogy a járvány előtt naponta otthonról tudta végezni munkáját, 4,9 százalékuk egy héten 1-2 alkalommal kapott ilyen lehetőséget, 4,5 százalékuknak pedig egy hónapban pár alkalom jutott.

Kapcsolódók

Kimaradt?