Nem lehet egyoldalúan bevezetni – ezek az otthoni munka és a távmunka szabályai

Az otthoni munkavégzést vagy a távmunkát nem lehet a munkaadó egyoldalú döntésével bevezetni, ha pedig bevezetik, be kell jegyezni a Revisal adatbázisba. Ha ez nem történik meg, az alkalmazottak eleshetnek bizonyos juttatásoktól – figyelmeztet Ördög Lajos, a háromszéki munkafelügyelőség vezetője.

Mint ismert, a hétfőtől hatályba lépett korlátozások értelmében az állami intézményeknek és a magáncégeknek egyaránt át kell térniük távmunkára, ha a tevékenység jellege ezt megengedi. Ahol ez nem lehetséges, és 50 személynél többen dolgoznak, az alkalmazottakat legalább két csoportra kell osztani, és úgy kell megszabni a munkaidőt, hogy legalább egy óra eltéréssel kezdjék el és fejezzék be a munkát.

Háromszéken a megyei munkafelügyelőség ezen a héten tájékoztató és ellenőrző kampányt indított, amelynek során ismertetik az otthoni munkavégzés vagy a távmunka szabályai. A kettő ugyanis nem ugyanaz, a távmunka szabályai körülményesebbek, esetében a munkaadónak kell biztosítania minden munkavégzéshez szükséges eszközt és feltételt. Ellenőrzik és szorgalmazzák azt is, hogy az 50-nél több személyt foglalkoztató cégek és intézmények megszervezzék a váltásban való munkavégzést. Mint arról beszámoltunk, ennek fontosságát Violeta Alexandru munkaügyi miniszter is hangsúlyozta keddi, sepsiszentgyörgyi látogatásán. 

Ördög Lajos a Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője szerint a cégek és intézmények már a tavaszi, két hónapos karantén során próbáltak alkalmazkodni a helyzethez, sok helyen bevezették az otthoni munkavégzés vagy a távmunka lehetőségét. A háromszéki főfelügyelő arra figyelmezteti az érintetteket, hogy ezt a munkaszerződésbe is bele kell foglalni, illetve bejegyezni a Revisal nevű munkaügyi adatbázisba.

Ördög Lajos felhívta a figyelmet, hogy az otthoni munkavégzést vagy a távmunkát nem lehet a munkaadó egyoldalú döntésével bevezetni, hiszen egyrészt előfordulhat, hogy az alkalmazottnak nincsenek meg a körülményei, hogy otthonról dolgozzon, másrészt munkaszerződést kizárólag mind a két fél beleegyezésével lehet módosítani, tehát nem egyoldalúan.

Az alkalmazottak eleshetnek egyes juttatásoktól

A főfelügyelő elmondta: a módosításokról nem kell értesíteni a munkafelügyelőséget, ezért nincs kimutatásuk arról, hogy a cégek és intézmények milyen arányban alkalmazkodtak az új helyzethez. Ám a Revisal adatbázisba kötelező a távmunkát és az otthoni munkavégzést bejegyezni, és ellenőrzés során a munkafelügyelők lehívhatják onnan az adatokat, és megvizsgálhatják, hogy az érintett vállalkozás vagy intézmény elvégezte-e a szükséges munkaszerződés-módosítást.

Azért is van szükség az otthoni vagy távmunkában zajló munkavégzés hivatalosítására, mert ha ez nem történik meg, az alkalmazottak eleshetnek egyes juttatásoktól. Így például ha egy közalkalmazott otthonról dolgozik és nem szerepel a munkaszerződésében, hogy lakása munkahelynek számít, akkor elvileg nem jogosult ebédjegyre.

Elvárás ugyan, hogy az 50 alkalmazottnál többet foglalkoztató cégeknek és intézményeknek el kell tolniuk a munka kezdésének és végének idejét, hogy ne egyszerre érkezzenek és távozzanak, illetve tehermentesítsék a közszállítást, ám ez nehezen számon kérhető, mivel a vonatkozó jogszabály úgy fogalmaz, hogy ott kell bevezetni ezeket az intézkedéseket, „ahol ez lehetséges” – mondta Ördög Lajos.

A pihenőszabadságról nem lehet lemondani

Mivel a járványhelyzet miatt idén kevés lehetőség volt nyaralásra, sok alkalmazott nem vette ki a pihenőszabadságát. A háromszéki munkafelügyelőség vezetője rámutatott: egyes indokolt esetekben valóban át lehet vinni a következő évre a szabadságot, viszont nehezen indokolható, hogy a munkaadónak egy év alatt nem volt lehetősége szabadságot adni dolgozóinak.

A pihenőszabadság kiadása ugyanis a munkaadó kötelezettsége. Úgy kell megszerveznie a tevékenységet, hogy biztosítani tudja alkalmazottainak a pihenő- és szabadnapokat. Ezekről az alkalmazottnak nincs joga lemondani, mondta Ördög Lajos, aki szerint első körben nem büntetik a pihenőszabadság vagy akár a fizetés kiadását elmulasztó cégeket, ám figyelmeztetik az érintett munkaadót, hogy rendezze ezeket, és ha elmulasztja, akkor van lehetőség a büntetésre is.

Kapcsolódók

Kimaradt?