A távmunkát végzők több mint egynegyedének rosszabb a lelkiállapota

A járvány miatt otthonról dolgozó romániaiak fele örül annak, hogy így nem kell időt töltenie a forgalomban, több mint egynegyedük azonban úgy véli, hogy rosszabbodott a lelkiállapota – derült ki egy közvélemény-kutatásból.

A Reveal Marketing Research felmérése szerint a megkérdezettek 45 százaléka a rugalmas munkabeosztást tekinti az otthoni munkavégzés fő előnyének, 42 százalékuk pedig azt, hogy ezáltal több időt tölthet a családdal. Mindazonáltal a közvélemény-kutatásban részt vevők 26 százaléka azt állítja, hogy rosszabbodott a lelkiállapota.

A romániai lakosság 79 százaléka úgy véli, hogy az otthoni munkavégzés esetükben ugyanolyan hatékony vagy még hatékonyabb, mint az irodai, 44 százalék azonban azt állítja, hogy így több órát dolgozik.

A megkérdezettek csaknem fele azt válaszolta, hogy bizonyos tekintetben kényelmesebb otthonról dolgozni, 56 százalék azonban úgy véli, hogy az otthoni környezet nem megfelelő a munkához, nincs kényelmes íróasztaluk vagy székük, 36 százalék pedig a nagyobb számítógép-monitort hiányolja.

Az LG Electronics megrendelésére készült felmérésben részt vevők csaknem fele a kanapén vagy a konyhaasztalnál ülve dolgozik, noha a szakemberek folyamatosan figyelmeztetnek arra, hogy a nem megfelelő testtartásból számos probléma adódhat. Ugyanakkor a válaszadók 86 százaléka felelte azt, hogy az online játékok segítettek nekik kikapcsolódni ebben az időszakban.

„Az online játékok révén tarthatjuk a kapcsolatot barátainkkal, sőt: új ismeretségekre is szert tehetünk. Négyből egy válaszadó mondta azt, hogy a világjárvány alatt az online játékok segítettek nekik kapcsolatban maradni barátaikkal” – állítják a szakemberek.

A közvélemény-kutatás 2020 októberében készült, hatszáz, 18 éven felüli, nagyvárosi személy megkérdezésével, akik részben vagy teljesen otthonról dolgoznak.

(Címlapkép: Pexels)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?