Microsoft-tanulmány: az alkalmazottak többsége továbbra is igényt tart a rugalmas távolsági munkavégzésre

Az alkalmazottak majdnem háromnegyede (73 százaléka) szeretné, hogy a továbbiakban is lehetőségük legyen rugalmas távolsági munkavégzésre, tízből négy (40 százalék) személy pedig azt állítja, hogy jobban fel tudja vállalni, hogy önmagát adja a munkahelyen, mint a pandémia előtti időkben – derül ki a Microsoft által közzétett Work Trend Index 2021 jelentés eredményeiből.

A hibrid munkavégzés jelenti a munkaerőpiac jövőjét - Fel vagyunk készülve erre? című dokumentumból az derül ki, hogy globális szinten a munkahelyi értekezleteken töltött idő megkétszereződött, idén februárban pedig több mint 40 milliárddal több e-mailt küldtek, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A LinkedIn szakmai platformon a pandémia kezdete óta több mint ötszörösére nőtt a távmunkavégzést biztosító álláshirdetések száma, a globális munkaerő 40 százalékot meghaladó hányada gondol munkahely-váltásra az idén, 46 százaléknak pedig, tekintve, hogy távolsági munkát végezhet, szándékában áll elköltözni jelenlegi lakhelyéről.

A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszolók közel 40 százaléka jobban fel tudja vállalni, hogy önmagát adja a munkahelyen, mint a pandémia előtti időkben, egy személy a hatból pedig azt állította, hogy idén közelebb került érzelmileg kollégáihoz, nyíltabban ki merte mutatni érzelmeit.

Az alkalmazottak 73 százaléka szeretné, hogy a továbbiakban is lehetőségük legyen rugalmas távolsági munkavégzésre. Mindezek ellenére azonban a főnökök elveszítették a közvetlen kapcsolatot az alkalmazottakkal, és erőfeszítéseket kell tenniük az új realitásokhoz való kapcsolódás érdekében. A kutatás elvégzői figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a magas szintű termelékenység az alkalmazottak kimerülésével jár együtt.

Mivel a munkavégzés egy új korszakába léptünk, a munkáltatóknak ismerniük kell a hibrid munkavégzési tendenciákat és azok velejáróit: az úgynevezett Z generáció veszélyben van, új impulzusra és energiaforrásra van szüksége, az egyre korlátozottabb együttműködés az innovációs képesség kárára van, az eredetiség ösztönözni fogja a termelékenységet és az alkalmazottak jólétét.

A kutatás szerzői szerint öt olyan stratégia van, amelyeket a menedzsereknek érdemes követniük, miközben végrehajtják a szükséges változtatásokat az új körülményekhez való alkalmazkodás érdekében. Ezek a következők: dolgozzanak ki egy tervet, amely segítségével tájékoztatják az alkalmazottakat a rugalmas munkavégzés módozatairól, eszközöljenek olyan technológiai befektetéseket a munkahelyeken, amelyek összekapcsolják a digitális és a fizikai síkot, számolják fel a digitális kimerültséget az alkalmazotti hierarchia minden szintjén, kezeljék prioritásként a szociális tőke és a szervezeti kultúra újjáépítését, gondolják újra a munkavállalók tapasztalathoz kötődő elvárásait, hogy versenyben maradjanak a legtehetségesebb és legsokoldalúbb munkaerő megszerzésében.

A Work Trend Index 2021-es jelentése egy olyan felmérés eredményeit tükrözi, amelyben 31 országból több mint 30 ezer személy vett részt. A kutatás ugyanakkor elemezte a Microsoft 365 és LinkedIn portálokon fellelhető több billió, munkára és termelékenységre vonatkozó adatot. A Microsoft (Nasdaq "MSFT" @microsoft) támogatja a vállalatokat a digitalizálódás útján, és segíti a felhő (cloud) típusú intelligens technológiák fejlesztését, alkalmazását, illetve az ezekhez való hozzáférést.

Kapcsolódók

Kimaradt?