banner_JDQaHo29_MASZOL2.jpg
banner_MAAswJYr_MASZOL1.jpg

Gyereknevelés vagy sok munka: kutatás vizsgálta, hogy melyik a stresszesebb

Egy orvosi szaklapban megjelent kutatásban a résztvevők stresszhormon-, vagyis kortizolszintjét mérték napközben: kiderült, a vizsgált nők kevésbé stresszesek munka alatt, mint a saját otthonukban, írja a femina.hu portál. 

A kísérletben résztvevő nők többsége fesztelenebb volt munka közben, a férfiak pedig az otthon töltött időt élték meg pozitívabban, részletezte Sarah Damaska szociológus, kiemelve, hogy annak ellenére, hogy általában mindig a munkát jelölik meg legfőbb stresszforrásnak, az eredmény szerint a magánélet is lehet ugyanolyan stresszes. 

Mivel az otthon töltött idő alatt nem csupán egy dologra kell figyelni, hanem bonyolult, komplex folyamatokra, és mindennek működnie kell, gyakran már az is kihívás, hogy egyetlen aspektusa az életnek rendben legyen. 

A kutatás során az is kiderült, hogy hétvégén a férfiak és nők kevésbé voltak stresszesek, mint a hétköznapokon. Ez jól mutatja, hogy a kutatás eredménye nem azt jelenti, hogy az emberek szívesebben vannak a munkahelyükön, mint gyerekeikkel otthon. Ellenkezőleg, azt jelzi, hogy mindkettőre egyszerre figyelni ugyanazon a napon kimerítő és feszültséggel jár. 

A nők közül sokan azért lehetnek boldogabbak a munkahelyen, mert ott csak egyetlen feladatuk van - mondta Nannette Fonsas szakértő, hozzáfűzve, hogy otthon különböző szerepeket töltenek be, vezetik a háztartást, és gyereket nevelnek, ezért is nem véletlen, hogy a szociológusok ezeket második és harmadik munkaidőnek nevezik.

Fotó: pexels.com

Az eredmény tehát azt bizonyítja, hogy azok, akiknek a hétköznapokon nemcsak munkahelyi, hanem családi teendőik is vannak, nem azért stresszelnek jobban, mert nem szeretnek együtt lenni gyerekeikkel, hanem azért, mert túl sok feladatot kell teljesíteniük egy nap folyamán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?