Így vegye rá gyerekét a rendrakásra

Ha a gyerek már első éveiben megszokja a rendrakást, kamaszként is szívesen végzi el a feladatát, megspórolva ezzel a szülői dorgálásokat. A játékok minden családban problémát okoznak: elözönlik a lakás szabad területeit, és bosszantóan mindig a felnőttek lába alá kerülnek. Nehéz rászoktatni a gyereket, hogy pakoljon el maga után, vallja Diane N. Quintana, akinek az a hivatása, hogy rendet tegyen mások otthonában. Az nlc. hu portál összegyűjtötte a szakember 4 hatékony módszerét.

  • Képekkel jelölni a polcon a játékok helyét

A kicsi gyermekek rendrakásra szoktatásánál kulcsfontosságúak a fotók: alaposan kikövezi a rendrakás útját számukra, ha láthatják, melyik eszköznek hol a helye. Ha nem is egyesével, de legalább a játékcsoportokra jellemző képpel jó jelezni, hogy mit hova kell elpakolnia a gyereknek. Fontos, hogy ehhez álljon rendelkezésére megfelelő mennyiségű kosár és doboz, hogy tényleg csak két mozdulat legyen számára a rendrakás.

  • Kiválogatni a játékokat

A rendrakást elősegíti, ha a gyermeket nem látják el szülei egy teljes játékbolttal, hanem limitálják, hány eszköz lehet a polcon. Mindez nemcsak abban játszik szerepet, hogy felszámolja a rendetlenséget, hanem a gyerek fejlődésében is, hiszen kevésbé terheli le  ha egyszerre csak három-négy darab van a szeme előtt. Ezeket lehet cserélgetni, és így minden második nap az újdonság erejével hatnak majd rá a régi játékok is.

  • Váljon játékossá rendrakás

Fontos megteremteni a családban, hogy a rendrakás ne büntetésként szerepeljen a gyermek napirendjében, hanem játékként jelenjen meg. A szakember egyik remek tanácsa, hogy kategóriák szerint pakoljanak a gyerekek: lehet őket arra kérni, hogy keressék meg a lakásban az összes játékkockát, és rakják el, majd ha végeztek, jöhet a következő kategóriába tartozó játékok keresgélése.

  • Legyen a rendrakás az esti rutin része

Ahogy az is természetes a gyerek számára, hogy fürödni megy és fogat mos esténként, úgy lehet az esti rutin része az is, hogy lefekvés előtt elrakja a játékait. Ha mindennap, ugyanabban az időpontban, játékosan pakol el szüleivel, akkor hamar kialakul a rendszer és nem lesz szenvedés a rendrakás.

Kapcsolódók

Kimaradt?