Mit csináljon a gyerek a kényszervakáció idején? 10 tippet adunk

Váratlanul érhette a szülőket, hogy Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök hétfő este rendkívüli kormányintézkedéseket jelentett be, köztük azt is, hogy március 11. és 22. között bezárják az iskolákat, óvodákat és bölcsődéket Romániában a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. S ha szülőként a gyerek felügyeletét sikerült is valahogyan megoldanunk, adódik a következő kérdés: mit csináljon a hirtelen jött sok szabadidejében? Erre adunk néhány ötletet. 

Hogy a gyerekek a kényszervakáció idejére mennyi házi feladatot, tanulnivalót kaptak, az iskolánként és pedagógusonként változhat. Ennek hiányában azonban könnyen megeshet, hogy a gyerekek a telefonjuk, számitógépük és digitális kütyük előtt töltik az idejük nagy részét. Erre ajánlunk néhány alternatív ötletet. 

Készítsünk albumot! Nézzük át a gyerekekkel közösen a telefonunkon, fényképezőgépünkön lévő képeket, válogassunk ezek közül és töröljük a felesleges fotókat. Az interneten könnyen találni olyan oldalt, ahonnan megrendelhetjük a nyomtatott fotóinkat, és pár napon belül házhoz is szállítják. Nincs más dolgunk, mint fotóalbumba rendezni ezeket.

Poroljuk le a társasjátékokat! Játszani mindenki szeret, ugye? Ha akad otthon néhány izgalmas társasjáték, szervezzünk családi társasjáték-estet és csak úgy repül majd az idő. Ha csak egy pakli magyar kártyánk van otthon, érdemes megtanítani a gyerekeknek egy új kártyajátékot vagy trükköt. Ne feledjük: nem a győzelem a fontos, hanem az együtt töltött idő. 

Barkácsolás. Ruhacsipeszekből repülő a kisebbeknek, egy unalmas póló újrafestése a kamaszoknak? Az internet telis-tele van jobbnál jobb DIY-ötletekkel. 

Ruhaválogatás és divatbemutató. Bár az időjárás még változékony, így egyik nap még a vastag pulcsira, máskor pedig a rövid ujjú pólóra van szükség, épp itt van az ideje annak, hogy átválogassuk a gyerekek ruháit. Ám ez alkalommal vonjuk be a gyerekeket is, sőt, hagyjuk, hogy ők döntsenek. Persze segíthetünk nekik, kérdéseket tehetünk fel, de szánjunk rá elég időt és legyen elég türelmünk a közös gardróbrendszerezéshez. Plusz programként házi divatbemutatót is rendezhetünk, ahol felvehetjük az össze nem illő ruhadarabokat is. Bizonyára a gyerekek is jól érzik majd magukat, ha anya magassarkújában tipeghetnek vagy apa régi aktatáskájával járkálhatnak a "kifutón".

Mi leszel, ha nagy leszel? Bizonyára ez az a kérdés, amitől a kamaszok a falra másznak és amire a kisebbek pedig aranyos válaszokat adnak. Mégis megéri megpróbálkozni ezzel a kérdéssel, hátha egy izgalmas beszélgetés alakul ki. Kérdezzük meg a gyereket: miért szeretne színésznő vagy orvos lenni? Mit gondol, mit csinálnak egész nap az ügyvédek? Mivel telik a munkájuk, kikkel találkoznak? Mit kérdeznének egy a választott szakmájukban sikeres embertől? Kérjük meg, hogy fogalmazzak meg és írja le a kérdéseit, s ha éppen van olyan ismerősünk, akinek ez a munkája, kérjük meg, hogy meséljen a gyerekünknek erről. 

Legyen tánc! Nem kell a mozgásról lemondani akkor sem, ha az időjárás nem engedi meg, hogy kimenjünk a kertbe. Tegyük be a kedvenc dalunkat, vagy éppen egy aerobikvideót és táncoljunk, mozogjunk a szoba közepén. Bizonyára nemcsak a gyerekek, de mi is kellemesen elfáradunk ebben. 

Közös főzés. Már megint pizzát enne a gyerek? Jó, de a kényszervakáció idején készítsük el közösen. A tészta gyúrásában és a paradicsomszósz kenésében még a legkisebbek is ügyeskedhetnek, a pizzafeltétet is pakolgathatják a gyerekek, a nagyobbak pedig reszelhetik a sajtot. Sokkal finomabb lesz az így elkészült pizza. 

Bakancslista. Készítsünk a gyerekekkel közösen családi bakancslistát. Mit szeretnénk csinálni? Hová szeretnénk elutazni? Mi tenné boldoggá a gyerekeket? Milyen játéknak örülnének? Lehet, hogy egy kiskutya a legnagyobb vágyuk, vagy éppen a nagymama fánkját kóstolnák meg mihamarabb, esetleg egy saját csúszda lenne jó, vagy találkozni akarnak Annával és Elzával a Jégvarázsból? Egy nagy kartonpapírra írjuk fel, rajzoljuk le, ragasszuk rá a vágyainkat. Kellemes időtöltés lesz ez az egész családnak, idővel aztán sorra lehet kipipálgatni a teljesült kívánságokat. 

Könyv. Egy jó könyv képes hosszú időre lefoglalni a gyerekeket. S hogy milyen a jó könyv? Korábbi cikkünkben egy szakértőt kérdeztünk arról, mi alapján válasszunk gyerekkönyveket. 

Pizsamaparti. Bár az óvintézkedések lényege, hogy a gyerekek ne legyenek nagyobb közösségben, ha a gyerekünk két legjobb barátja átjön egy filmnézős, ottalvós estére, bizonyára ezzel még nem hágjuk át az előírásokat. Hívjunk át egy-két gyereket, készítsünk nassolnivalót és hagyjuk, hogy a gyerekek tovább fentmaradjanak filmet nézni, játszani vagy csak éppen cseverészni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?