Belügyminiszter: készen állunk az illegális bevándorlók bejutásának megakadályozására

Az illetékes román hatóságok folyamatosan dolgoznak az embercsempész-hálózatok felszámolásán – jelentette ki szerda este Lucian Bode belügyminiszter, hozzátéve, a belügyi szervek kellőképpen felkészültek ahhoz, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók többségének az országba való belépését.

Bode szerint az év első négy hónapjának adatait tekintve nem észlelhető jelentős növekedés tavalyhoz képest a migrációs nyomást illetően. Mindeközben a belügyi szervek a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészséggel (DIICOT), illetve más szolgálatokkal közösen folyamatosan dolgoznak az egyre modernebb módszereket és technikákat alkalmazó embercsempész-hálózatok felszámolásán.Lekapcsolt illegális bevándorlók a Szatmár megyei Pete határátkelőhelyen | Fotó: politiadefrontiera.ro

A tárcavezető rámutatott: Románia tranzitország az illegális bevándorlók számára, akiknek a többsége Szerbia felől érkezik Romániába, majd Magyarországon keresztül próbál Nyugat-Európába jutni. „A migráció jelentette probléma nem Románia, hanem Európa problémája, világszerte gondot okoz. Nézzék meg, mi történik Spanyolországban, Olaszországban, Máltán, Görögországban, Törökországban" – fogalmazott Bode az Antena 3 műsorában.

A miniszter szerint a „több tízezer” illegális bevándorló mintegy 80 százalékát visszafordították a határon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?