Ezer dollárt is megkereshetnek Romániában az ázsiai vendégmunkások

A hiányszakmákban dolgozó szakmunkásokat fizetik a legjobban.

50 ezer, az Európai Unión kívülről érkező személy számára adhatnak ki munkavállalási engedélyt idén a romániai hatóságok. Az év elején megállapított kvóta 25 ezer volt, azonban ezt a kormány augusztusban duplájára emelte.

A vendégmunkások jelentős része Ázsiából érkezik, a hiányszakmákban dolgozó szakik kifejezetten jól keresnek. Egy hegesztő nettó bére Romániában 800 dollárnál kezdődik, mondja Romulus Badea, a Soter&Partner munkaközvetítő cég igazgatója. „Egy olyan hegesztő, aki 10 évet dolgozott a Közel-Keleten kérhet 1 000 dollárt is. Megadod neki, mert tudod, hogy megdolgozik érte” – nyilatkozta Romulus Badea.

A hegesztő hiányszakmának számít Romániában, a szakembereket főleg hajógyártáshoz és hajójavításhoz, vasúti kocsik gyártásához és javításához, valamint építkezésekre toborozzák. A fizetésük nagyban függ a képesítésüktől, illetve a szakmai tapasztalatuktól. A papír nem elég, ahhoz, hogy szerződtessék őket, tesztmunkát kell végezniük, amit a jövendő munkáltató élőben, online követ.

A konyhai kisegítő személyzetet átlagban nettó 450 dollárral fizetik. A szakácsok lényegesen jobban keresnek, 800-1 200 dollárt is megkapnak, attól függően, hogy korábban milyen kategóriájú éttermekben dolgoztak. Ezek szintén keresett kategóriák, mivel a vendéglátóiparban is óriási a munkaerőhiány. Igaz ez a szállodaiparra is, egy ázsiai szobalánynak 450 dollár körüli fizetést adnak a munkáltatók.

Körülbelül ennyi pénzre számíthatnak azok, akik farmokra szegődnek el. Ezek nem segédmunkások, hanem olyanok, akik értenek a gépi fejéshez. „Romániában már nincsenek fejők” – állítja Romulus Badea. A nehézgépek kezelői jobban keresnek, 700 dollárt is megkaphatnak.

Az építőiparban a segédmunkások kb. 550 dollárt keresnek. Ennyi a hivatalos minimálbér az ágazatban, ez után semmiféle adót, illetve járulékot nem kell fizetni. A szakmunkások, például a csempézők, a betonozók megkeresnek 800 dollárt is, ami a túlórákkal akár 1 000 dollárig felmehet. A vendégmunkások a fizetésen kívül általában szállást és étkeztetést is kapnak a munkáltatótól.

Újabban Nyugatról érkező vendégmunkások is feltűntek Romániában. Nagyváradon, a városközpont rekonstrukciója során a kockakövet és a járólapot olasz szakmunkások rakták le.

Kapcsolódók

Kimaradt?