Romániai a legtöbb Spanyolországban dolgozó vendégmunkás

Hivatalosan 340 ezren vannak, minden kilencedik vendégmunkás romániai illetőségű.

2,35 millió vendégmunkás dolgozott Spanyolországban április végén, derül ki a mediterrán állam társadalombiztosítási rendszerének az adataiból. Áprilisban 55 689 fővel nőtt a vendégmunkások száma, aminek a fő oka a mezőgazdasági szezon kezdete lehet.A legtöbben a mezőgazdaságban dolgozhatnak | Fotó: AdobeStock

A külföldi munkavállalók legnépesebb csoportját a romániaiak teszik ki, akik 340 ezren vannak. Utánuk a marokkóiak (300 ezer), az olaszok (150 ezer), a kínaiak (108 ezer) és a venezuelaiak (108 ezer) következnek. A vendégmunkásoknak a kisebbik része érkezett EU-tagállamokból, mindössze 828 ezer személy.

Áprilisban történelmi csúcsra ért az adófizetők száma Spanyolországban, első alkalommal voltak 20 milliónál többen. Az ország lakossága 47,4 millió, a külföldiek 11,5 százalékot tesznek ki. Spanyolországban minden bizonnyal több romániai dolgozik, mint ahányan ebben a statisztikában szerepelnek. Ennek az oka az, hogy a spanyol állampolgársággal is rendelkezőket nem számítják a vendégmunkások közé. A másik ok, hogy a feketén dolgozók szintén hiányoznak a hivatalos adatokból.

Kapcsolódók

Kimaradt?