banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Abba kell hagynunk a kivándoroltak siratását és az ázsiai munkaerő felé kell fordulnunk?

Fotó: AgerpresA román kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint Romániának abba kell hagynia a külföldre távozott munkaerő „siratását”, ehelyett inkább az az Ázsiából érkező szakképzett munkaerő felé kell fordulnia.

„Eljött az idő, amikor mi fogunk vándorbotot” – fogalmazott kedden egy konferencián Mihai Daraban, arra utalva, hogy tíz évvel ezelőtt Olaszországból és Portugáliából áramlott a munkaerő Németország és az északi államok felé, most pedig a romániai munkaerővel történik ugyanez. „Azt hiszem, véget kell vetnünk az elvesztett munkaerőnk siratásának, a jövő felé kell fordulnunk és pótolnunk kell a hiányzó munkaerőt, még akkor is, ha Romániában jelenleg kétmillió munkaképes állampolgár van, aki nem dolgozik. (...) Amíg az a kétmillió munkaképes ember ráébred a valóságra, addig is a főleg Ázsiából érkező szakképzett munkaerőt kell igénybe vennünk” – mondta a szakember.

Mint mondta, nem tartja egyértelműen szerencsésnek Románia Fekete-tengeri geostratégiai helyzetét, mert Romániának gazdaságilag gyenge szomszédai vannak, hiányzik a térségből „egy olyan motor, egy olyan generátor, mint például Dél-Korea vagy Németország”. Az európai szállítás szempontjából azonban érdemesnek tartja maximálisan kihasználni a Dunát, „legalább fele akkora kapacitáson, mint a Rajna kihasználtsága” - fejtette ki.

Daraban arról is beszámolt, hogy a vállalatok idei munkaerő-mérlege szerint 100 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról. Mint elmondta, a 2000-es évek elején Románia a szakképzett és elegendő munkaerővel tudta idevonzani a külföldi beruházókat, mára azonban már nem dicsekedhet ezzel.

Kapcsolódók

Kimaradt?