banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Ombudsman: jóval több mint 100 ezer a külföldön munkát vállalók hátrahagyott gyermekeinek száma

Bár a hivatalos adatok mintegy 75 ezerre becsülik a külföldön munkát vállaló szülők által itthon hagyott gyerekek számát, a valóságban ez a szám sokkal nagyobb, jóval meghaladja a százezret – mutatott rá pénteken tartott sajtótájékoztatóján a Nép Ügyvédje.

Renate Weber szerint a hivatalos adatokban nem szerepelnek a 0 és 6 év közötti gyerekek, vagy az iskolából kimaradók sem, emiatt a valós szám jóval meghaladhatja a százezret, a rendszer hiányosságai miatt azonban nem lehet a pontos számot tudni, és több tízezer gyerekkel senki nem törődik, sorsukat semmilyen intézmény nem követi figyelemmel.

Sok esetben ezek a gyerekek „fizikai és szexuális bántalmazás áldozatai is”, a helyzet tehát „rendkívül súlyos”, annak ellenére, hogy „Románia alkotmányában szerepel, hogy szociális állam” – nyomatékosította Weber.Fotó: Pixabay

A Nép Ügyvédje szerint egyrészt a rendszer bürokráciamentesítésére van szükség, mert a jogszabályok úgy vannak megalkotva, hogy „papíron kipipáljuk a feladatokat”, de a gyakorlatban egészen más a helyzet. Másrészt pedig emberekre, akik a terepen valóban dolgoznak.

„Mi pontosan azt javasoljuk, hogy ne ezt a megközelítést alkalmazzuk, ne legyen több szerteágazó, bürokratikus jogszabály, ami inkább fojtogató, mint hatékony, hanem valami rugalmasabb, ahol viszont szükség van az emberekre” – magyarázta. Hozzátette, Romániában egyenlőségjelet tettek a szociális szolgáltatás és a pénzsegély közé, pedig a szociális támogatás „ennél többről szól”, arról, hogy „nyújtasz is valamit az embereknek”.

Renate Weber bejelentette, az elkövetkező időszakban találkozókat fog szervezni az ügyben felelős intézményekkel és személyekkel.

Az ombudsman bemutatott egy tanulmányt, amely a tavalyi év végétől 2021 júniusáig országos szinten gyűjtött adatokon alapul és azokat a gyermekeket veszi számba, akiknek a szülei külföldön dolgoznak. A felmérés célja egyrészt megállapítani az állami beavatkozásra és felügyeletre szoruló gyermekek valós számát, másrészt rávilágítani a rendszer hiányosságaira, a jogszabályi hiányosságokra és a lehetséges megoldásokra. A dokumentum szerint a szülők nem értesítik a hatóságokat arról, hogy külföldre mennek dolgozni, hiányoznak a statisztikai adatok, amelyek tükrözik azon gyermekek tényleges számát, akiknek a szülei külföldön dolgoznak. A szociális támogatási rendszerben az alulfinanszírozottság és egy hatékony szociális politika hiánya mellett a humán erőforrás hiánya is problémát jelent.

A kutatás eredményeit a Nép Ügyvédje elküldi az igazságügyi minisztériumnak, a családért és esélyegyenlőségért felelős tárcának, illetve több parlamenti szakbizottságnak, a gyermekjogvédelmi igazgatóságoknak, tanfelügyelőségeknek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?