A romániaiak nagy többségét nem furdalja a lelkiismeret a törlesztőrészletei elmaradásáért

A romániaiak felének van tartozása, de 77 százalékuk nem érzi erkölcsi kötelességének, hogy határidőre kifizesse az – derül ki a Kruk Románia követeléskezelő ügynökség megrendelésére készült legfrissebb felmérésből.

Illusztráció | Fotó: PixabayA közvélemény-kutatást az IRES végezte ebben a hónapban. Eredményeit a pénzbehajtó cég vezérigazgatója, Cosmina Marinescu szerdán, az Adósságmentes Nap nevű eseményen ismertette. E szerint a megkérdezettek 47 százaléka nyilatkozta azt, hogy van tartozása, 39 százalék pedig beismerte, hogy nem fizeti ki határidőre az adósságát. Mindössze 8 százalék tartja felelősségének a törlesztést, 77 százalék ezt nem érzi erkölcsi kötelességének. Sőt 88 százalék úgy érzi, jutalmat érdemel, ha határidőre törleszt.

A felmérés szerint a tartozásokkal rendelkező romániaiak 16 százaléka számára a törlesztés nem jelent prioritást, 3 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy semmi baja nem származik abból, ha nem fizet határidőre.

A közvélemény-kutatás adataiból kiderül az is, hogy a romániaiak fele nem tesz félre pénzt egy átlagos hónapban. A legtöbben bankba helyezik a megtakarításaikat, annak ellenére, hogy 68 százalékuk nem bízik a pénzintézetekben. Mindössze 1 százalékuk fekteti aranyba és 2 százalékuk kriptovalutába a megtakarításait.

KRUK România îți aduce rezultatele celui mai recent studiu național care reflectă atitudinile, valorile și obiceiurile...

Közzétette: KRUK Romania – 2021. november 16., kedd

A pénzügyminisztérium 2020. szeptember végi adatai szerint a romániai bankok ügyfelei összesen 42,9 milliárd lej értékű hitel törlesztésének kérték az átütemezését. Ez az összeg a banki kölcsönök 14,7 százaléka.

Kapcsolódók

Kimaradt?