Romániában a többség szerint a klímaváltozást nem az ember okozza

A megkérdezett romániaiak több mint fele, 53 százaléka úgy véli, hogy a klímaváltozás természetes jelenség, nem emberi tevékenység okozta – derül ki egy felmérés szerdán közzétett adataiból.

A kép illusztráció | Fotó: PexelsAz online közvélemény-kutatást a biztosításokat népszerűsítő egyesület (APPA) október 1. és 31. között készítette, 3231 személy megkérdezésével. A felmérés szerint a romániai lakosok 55 százaléka érzi úgy, hogy többé-kevésbé tájékozott a klímaváltozás kérdésében, 22 százalék jól informáltnak tartja magát, és 17 százalék válaszolta azt, hogy kevés információja van a jelenségről. Mindössze 6 százalék azok aránya, akik tájékozatlannak érzik magukat.

A megkérdezettek 39 százaléka nagymértékben, 44 százaléka többé-kevésbé, 10 százalék pedig csak kis mértékben bízik a szakemberek klímaváltozással kapcsolatos véleményében; 4 százalék egyáltalán nem bízik a szakértőkben, 3 százalék pedig nem nyilatkozott erről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A felmérés szerint a romániaiak 82 százaléka szelektíven gyűjti a hulladékot; 48 százalék valamennyi hulladéktípust külön gyűjt, 34 százalék pedig csak bizonyos típusú szemetet, például papírt vagy pillepalackot. A megkérdezettek 13 százaléka értelmetlennek tartja a hulladék szétválogatását, mert meggyőződése, hogy a szemetet típusától függetlenül ugyanabba a lerakóba szállítják a köztisztasági vállalatok.

Kapcsolódók

Kimaradt?