Románia lakosságának egynegyede allergiától szenved

A Román Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (SRAIC) közleményében hívta fel a figyelmet, hogy az ország lakosságának egynegyede különböző allergiás megbetegedésekben szenved. Ahogy minden európai országban, úgy Romániában is emelkedik az új esetek száma – írja a HotNews hírportál.

Az orvosok szerint az egészségügyi intézményeknek sok pénzbe kerül az allergiás betegek kezelése, főleg a gyakori vizsgálatokhoz kapcsolódó költségek magasak.

Romániában minden negyedik felnőtt és minden harmadik gyermek allergiás náthában szenved. Minden ötödik kiskorú allergiás asztmával küzd, 25 százalékuk pedig atópiás dermatitisszel (bőrgyulladás). A felnőttek két százalékánál és a gyermekek tíz százalékánál diagnosztizáltak ételallergiát. Emellett több mint egymillió felnőtt szenved gyógyszerallergiában – állapította meg a SRAIC.

Dr. Carmen Panaitescu, a SRAIC elnöke úgy nyilatkozott: „Becsléseink szerint az allergiás megbetegedések előfordulásának száma növekedik. Körülbelül nyolcmillió romániai embert érint az allergia valamely típusa”. Kiemelte, a legtöbb allergia krónikus betegségnek tekinthető, amely hatással lehet az érintett életminőségére, szocializációs szokásaira, de szakmai teljesítményére is. Ugyanakkor jelentős költségeket von maga után az egészségügyi rendszer és a társadalom számára egyaránt – vélte az orvos.

A szakember szerint az allergiás betegségek előfordulása világszinten is emelkedik, különösen a gyermekeket és a fiatalokat érinti. Európában minden negyedik ember allergiás. A következő öt évben pedig minden második ember allergiás megbetegedéssel küzdhet majd Európában. A betegség életveszélyes állapotot is előidézhet, például anafilaxiás sokk (allergének által kiváltott súlyos állapot) révén – áll a társaság közleményében.

„A Román Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság részt vesz az allergiás betegségek kezelésére vonatkozó országos stratégia kidolgozásában. A koronavírus-járvány alatt sikerült megoldanunk az allergiások egészségügyi ellátásával kapcsolatos problémák némelyikét, valamint – nemzetközi ajánlás alapján – a Covid-19 elleni védőoltással kapcsolatban felmerülő problémákat is. Támogatjuk az allergológiai kutatóközpontok fejlesztését, emellett erősítjük kapcsolatainkat a nemzetközi szakmai társaságokkal is” – magyarázta Dr. Carmen Panaitescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?