Poratka allergia: tények, tévhitek, lehetőségek, lehetetlenségek

A poratkák mikroszkópikus, tehát szabad szemmel nem látható, parányi élőlények. A köznyelvben hibásan por- vagy tollallergiának hívott allergiás reakciót tulajdonképpen egy 0,3 mm hosszú, ízeltlábú állat, a poratka okozza, a jellemző tüneteket a levegőben szálló, beszáradt ürüléke okozza.

Legnagyobb számban az ágyunkban tanyáznak, elszaporodásukat sokszor mi is segítjük a lakások túlfűtésével és túlpárásításával. Gyakorlatilag velünk élnek, lehullott bőrhámsejtjeinkkel és hajszálainkkal táplálkoznak. Legnagyobb számban tavasszal, nyár végén és kora ősszel vannak, amikor elindul vagy megszűnik a fűtésszezon és változik a lakás páratartalma. Ez az atkafajta kontaminálhatja (beszennyezheti) a kamrában álló lisztet, málélisztet, s az ezekből készült ételek fogyasztása is tüneteket okozhat.

Többen úgy vélik, ha eleget takarítanak, vagy kicserélik a toll ágyneműt, megszűnik a poratka allergiájuk, ez azonban sajnos egy tévhit. A poratka koncentráció csökkentése valóban egy fontos lépés, viszont korántsem elegendő és korántsem az egyetlen dolog, amit tehetünk az egészségünk érdekében.

Tünetek, amiért felelősek

Poratka allergia érinthet egyaránt felnőttet és gyermeket. A tünetek két nagy csoportba oszthatóak attól függően, hol okoznak panaszt (bőr vagy légúti) de nem ritka, hogy egy pácienst mindkét csoportba sorolt tünetek zavarják.

Légúti tünetek

A lakások nedves, párás levegőjében könnyen elszaporodó poratka ürüléke száll a levegőben, így leggyakrabban belélegezzük. Az orrunkban elsősorban szénanáthaszerű tünetekért felelős (orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orrviszketés) de nem ritka, hogy szemtünetek is társuljanak, mint könnyezés, szemviszketés, szem alatti karikák és duzzanat, táskák. Orrpolip hátterében állhat poratka szenszibilizáció, sokszor felesleges a polipok többszörös műtéti eltávolítása, mert az orrpolip csak egy tünet, a kiváltó ok maga az allergia.Tény, ha azt kezeljük, megszűnik a probléma.

A poratka,ha megtette hatását az orrunkban, sajnos lennebb vándorol és asztmás tünetek jelentkezhetnek. A kezdeti köhécselés, torokköszörülés idővel átalakulhat erőltetett köhögéssé, majd megjelennek a tipikusan (de nem kizárólag) éjjeli fulladásos rohamok. Igazoltan asztmás, poratka allergiában szenvedő gyermek vagy felnőtt esetében kezelve az allergiát jelentősen könnyebben kezelhetővé válik az asztma, ritkulnak a rohamok és stabilizálódik az állapot.

Bizonyított tény, hogy korai életkorban jelen levő poratka szenszibilizáció hajlamosít asztma kialakulására. Gyermekek visszatérő zihálása, rekurrens wheezingje mögött gyakran áll poratka allergia, melyet ha megszüntetünk, a gyermeknek valódi esélye lesz arra, hogy a betegsége ne fokozódjon asztma irányába. Tévhit, hogy a poratka allergiás gyermek speciális kezelés hiányában kigyógyul az allergiás, asztmás hajlamból.

Bőrtünetek

Mivel a poratkák száma az ágyban a legnagyobb, jellemzően reggelre megjelenő csalánkiütések esetében gondolnunk kell általuk okozott kontakt allergiára. Ritkább esetben a tápcsatornán keresztül is támadhat, poratkával kontaminált élelmiszer fogyasztása csalánkiütés kiváltója lehet. Ekcémák, atópiás dermatitisz kiújulásának okozója lehet poratka.  )

Diagnosztikus lehetőségek

Az alkar bőrén végzett teszteléssel vagy vérből való kimutatással igazolható a poratka allergia jelenléte. Lehetőség van multiplex tesztsor elvégzésére, melynek segítségével azt is meghatározhatjuk, a páciens a poratka melyik molekuláris komponensére érzékeny, és mire számíthat hosszútávon az allergiáját illetően.

Kezelési lehetőségek

Sokan úgy gondolják, nem érdemes foglalkozni a poratka allergiával, mert nem okozhat semmi bonyodalmat. Sajnos ez egy tévhit, a tények azt támasszák alá, hogy idővel a tünetek fokozódnak, elősegíti új allergiák kialakulását és egy ártatlannak tűnő szénanáthából asztma alakulhat ki. Igazoltan poratka allergiás szénanáthás betegeknél javasolt asztma szűrés elvégzése (tüdőfunkciós próbák).

Két választási lehetőségünk van, viszont gyakran kombináljuk a kettőt. Gyógyszeres kezeléssel a tüneteket csillapítjuk, a szervezetbe olyan anyagot juttatunk be, amivel gátoljuk az allergiás tünetek megjelenését, csökkentjük a szem és orrnyálkahártya allergiás gyulladását, illetve ellensúlyozni próbáljuk az asztma kialakulásának a lehetőségét. Nagyon fontos tudni, hogy a gyógyszeres kezelés a tüneteket csillapítja, nem oldja meg a betegség valódi okát, viszont fontos lépés a szenvedő fél komfortérzetének a visszaállításában. Sokan idegenkednek a gyógyszerszedéstől, pedig napjainkban modern készítmények állnak a rendelkezésünkre, melyeket a szénanáthás egyén betegségszintjének megfelelően adagolunk.

A másik választható út az allergén specifikus immunoterápia, amivel kigyógyulhatunk poratka okozta allergiánkból. Célzott kezelési forma, kiváló lehetőség, melynek segítségével nemcsak az allergia tüneteit fedjük el, hanem valódi gyógyulást érhetünk el, alkalmazása 3 - 5 évet ajánlott, allergológus szakorvos felügyeletével.

Javaslom minden régen vagy újonnan poratka allergiával diagnosztizált, kezeletlen betegeknek, hogy keressenek fel allergológus szakorvos állapotfelmérésre és érdeklődjenek az új kezelési lehetőségek iránt.

Szerző: Albert Kinga, allergológus, Sepsiszentgyörgy, Albert Optimun Medicals, www.optimun.ro

 

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?