Tizenegy érdekes tény a tüsszentésről

Mindannyian prüszkölünk, különösen akkor, ha megfáztunk vagy éppen allergiások vagyunk valamire. Olykor a tüsszentés halk és alig észrevehető, máskor viszont, hangos, zavaró, vagy akár vicces is. A Berkeley Wellness összegyűtött néhány érdekes tényt, amellyel többet megtudhatunk erről a folyamatról. 

A cikk választ ad a leggyakrabban felmerülő kérdéseinkre.

  • Miért tüsszentünk?

A tüsszentés szervezetünk természetes reflexe, amely révén kilökődnek azok a pollenek, szennyező anyagok, amelyek a tüdőbe jutva kárt okoznánk. Amikor tüsszentünk, az orrunkban lévő érzékelő receptorok felismerik a port, pollent, szennyező anyagokat, a receptorok eljuttatják az információt az agyba, és a prüszkölés révén az orr kitisztul, a veszélyes anyagok kikerülnek a szervezetünkből. 

  • Megsérülhetünk egy erőteljes tüsszentéstől?

Többen beszámoltak már kisebb-nagyobb sérülésekről, amelyek az erős tüsszentéshez köthetők. Sammy Sosa baseballjátékos például egy tüsszentéssorozat miatt kificamította a hátátm, így egy hónapig nem játszhatott. Más, szerencsére nagyon ritka esetekben a tüsszentés vagy annak elfojtása miatt előfordult stroke, autóbaleset, ájulás, szemvérzés, vetélés. 

  • Károsíthatja dobhártyánkat?

Erősebb nyomás éri a dobhártyát, ha befogjuk az orrunkat és becsukjuk a szánkat tüsszögés közben. Néhány ritka esetben beszámoltak tüsszögés elfojtása miatt bekövetkezett halláscsökkenésről, -elvesztésről. 

  • Egyesek miért tüsszögnek hangosabban, mint mások?

Számos tényező befolyásolja a tüsszentés erejét, hangszínét, erősségét, többek között fiziológiai különbségek (a tüdő térfogata, a légcső szélessége, a hasizom erőssége), a belélegzett levegő mennyisége, illetve az is, hogy a tüsszentés az orrunkon vagy a szánkon keresztül távozik-e. Egy felmérés során sokan azt állították, hogy másképpen tüsszentenek társaságaban és másképpen, amikor egyedül vannak. 

  • Miért csukjuk be a szemünket?

Ha tüsszentés közben becsukjuk a szemünket, az egyike a folyamattal járó önkéntelen reflexmozdulatoknak. Kutatók szerint ez megakadályozza, hogy a távozó káros anyagok visszakerüljenek a szemünkbe.

  • Miért tüsszentünk többször egymás után?

A sorozatos tüsszögés oka, hogy egyetlen tüsszögéssel nem tudta szervezetünk eltávolítani a kórokozókat. 

  • Előfordulhat, hogy nem tudjuk abbahagyni a prüszkölést?

Bár ritkán, de előfordulhat, hogy hosszú időn keresztül nem tudjuk abbahagyni a tüsszentést. Egy fiatal lány 20 perc alatt kétszáz alkalommal tüsszentett, egy tizenéves fiú egy hónapon keresztül, percenként nagyjából hatszor, de a rekordot a Guinness Rekordok Könyve szerint egy 12 éves kislány tartja, aki két és fél év alatt több mint egymilliószor tüsszentet.

  • Milyen gyorsan és milyen messzire tüsszentünk?

Egyes kutatások szerint 16 km/h sebességgel, míg mások szerint akár a 160 km/h-s sebességgel is tüsszenthetünk, de ez egyénenként változhat. Attól függően, milyen anyagok vannak a tüsszentésünkben akár 6 méteres távolságra is eljuthatnak a kilövelt kórokozók. 

  • Megakadályozhatjuk, a tüsszentést?

A folyamat két szakaszból áll. Az első szakaszban a receptorok érzékelik a kórokozókat, majd az információt elküldik az agynak. A második szakaszban történik meg a tüsszögés, tehát a válaszreakció. A tüsszentést úgy akadályozhatjuk meg, ha az ujjainkat az orrunkba dugva gátoljuk a pollenek bejutását a szervezetünkbe. Ha a kórokozók azonban bejutottak, a tüsszentést nem tudjuk elkerülni.

  • Miért kell egyeseknek tüsszenteniük, ha fénybe néznek?

Az emberek 35 százalékánál figyelhető meg a fény által kiváltott tüsszentés. Ez egy genetikai alapon öröklődő jelenség, melynek során a fény nem csak a szem látóidegét, hanem a tüsszentésért felelős reflexet is ingerli. 

  • Tüsszentés közben leáll a szívünk?

A közhiedelemmel ellentétben a szívdobogásunk nem áll meg tüsszentés közben. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?