A koronavírus-fertőzés és az allergiák, asztma – az allergológus válaszol

Az elmúlt napokban nagyon sokan kerestek meg, asztmások vagy más, allergiás megbetegedésben szenvedők (szénanátha, atópiás dermatitisz, rekurrens wheezingelők), közülük mindenki arra kereste a választ, hogy mi történik, ha valaki elkapja a koronavírus-fertőzést? Próbáltam a leghitelesebb forrásokból pontosan dokumentálódni, az alábbiakban igyekszem a felmerült kérdésekre közérthető választ adni.

Nagy számú eseten végzett tanulmány érthető módon nincs (nem volt rá alkalom, nem telt el elég idő, nem ez volt a prioritás) viszont publikáltak pár, Kínában készült esettanulmányt amelyeknek az eredménye egybecsengő.

Mi az, amit tudunk?

A Centers of Disease Control and Prevention (CDC) szerint a koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünetei a láz, száraz köhögés, nehézlégzés, fáradtságérzés, izomfájdalom. Ezen kívül érdemes említést tenni a szaglásvesztésről és lehetségesek hasmenéses panaszokról is. A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed.

Melyek azok a csoportok, akik érintettebbek?

Idősebbek, illetve azok, akiknek a komolyabb alapbetegségekkel rendelkeznek, ők hajlamosabbak súlyosabb betegségformákra:

  • diabétesz
  • szívbetegségek
  • légzőszervi megbetegedések.

Mi az, amit szeretnénk tudni?

A tanulmányokból egyelőre úgy tűnik, az allergiás rhinitisszel (szénanátha, különböző pollen allergiák, poratka vagy penészgomba szenszibilizációval rendelkező páciensek), a rekurrens wheezingelő gyermekek vagy más, allergiás bőrtünetekkel rendelkező betegek (kiütéses, atópiás dermatitiszes, kontakt ekcémás stb.) rendelkező páciensek nem fogékonyabbak a vírusinfekcióra, sem egy esetleges fertőződés esetén nem várhatóak súlyosabb tünetek, mint az átlag populáció esetében. Tehát a normál rizikójú csoportba tartoznak, de természetesen ezt a kijelentést még rengeteg klinikai esettanulmány kell megerősítse.

A krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedők esetében kicsit másként fest a helyzet. Napjaink két leggyakoribb légutakat érintő megbetegedése az asztma és a krónikus bronhopneumopátia (krónikus obstruktív légúti betegség, COPD). Úgy tűnik, hogy az érintett, beteg légutak talaján a COVID-19 fertőzés nagyobb kárt tud tenni – a kár mértéke az alapbetegség kontrolláltsági szintjétől függ. Az asztmások esetében asztmás kiújuláshoz vezethet (exacerbáció), a helyesen kezelt, jól szinten tartott asztmás betegek esetén ez annyit jelent, hogy a rohamoldó szereket kell tudni használni. Semmiképpen nem ajánlott az asztmás kezelés abbahagyása vagy a beteg által történő módosítása.

Mi a teendő?

  • Rendszeresen, fegyelmezetten követni a kezelési sémát.
  • Követni a kezelőorvos által felírt rohamoldó tervet (asthma action plan), ha szükséges.
  • Kerülni a rohamot okozó vagy kiváltó allergéneket (pollenszezon van!)
  • Akinek gondjai vannak vagy elbizonytalanodott az inhalatív asztma gyógyszerének használatát illetően, innen dokumentálódhatnak.
Azon asztmás betegeink, ahol az orvosi ajánlás lejárt, a családorvos a jelen sűrgősségi állapotban szakorvosi ajánlás nélkül is folytathatja az asztma kezelését.

A COPD betegek esetében úgy tűnik, súlyosabb kórformák alakulhatnak ki. Krónikus légzőszervi betegségben szenvedők esetében ajánlott fenntartani a sportolást, viszont nem most kell egyéni csúcsokat dönteni. A jó fizikai erőnlét hozzájárul a kiegyensúlyozott pszichés állapothoz.

Mivel a nyírfafélék pollenjének szenszibilizációs időszaka van, hangsúlyoznám, hogy COVID-19-fertőzés és az allergiás rhinitisz közötti legfontosabb különbség, hogy az allergia nem jár lázzal vagy izomfájdalmakkal. Viszont jellemző rá a gyakori, rohamokban jövő tüsszentés, amit orrcsavarás érzése előz meg. Ez nem jellemző a koronavírus-fertőzés okozta virózisra. Sajnos mindkét kórnál felléphet a száraz köhögés, az allergiás rhinitiszes betegek esetében főleg a tüneti kezelés hiányában. Jellemző különbség a viszont a légszomj, ami a COVID -19-fertőzésre jellemző tünet, de nem gyakori sem egyszerű megfázás, sem influenza vagy szénanátha esetén (kizárólag elhanyagolt esetekben).

Allergológiai rendelőnk jelenleg a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében csökkentett kapacitással működik. Bővebb információt vagy konzultációra előjegyzést a 0267-318-786 telefonszámon kaphatnak. Az allergiás témákban dokumentálódhatnak az oldalunkon található, hiteles forrásból származó blogon.Terveim szerint sok új, közérdekű információval jelentkezem a közeljövőben. Viszont elsődleges érdekünk a korona vírus járvány megfékezése, kézmosással, védekezéssel, izolálódással, alapbetegségeink kezelésével.

Dr. Albert Kinga, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro

Kapcsolódók

Kimaradt?