Köhögök, tüsszentek, meg kell ijednem? Gyakori kérdések és válaszok a koronavírusról

Essünk-e pánikba az első köhintés után? Meglátogathatjuk a barátainkat? Mehetünk busszal, taxival? A vásárlás jelent-e veszélyt? Az olvasóinkban leggyakrabban felmerülő, koronavírussal kapcsolatos kérdésekre válaszolunk szakemberek segítségével. 

Ha köhögök, tüsszentek, izomfájdalmaim vannak, koronavírusos vagyok?

Ezt nem tudhatja senki. Maradjon otthon, hívja fel a családorvosát. A szakember kikérdezi, és az információk alapján eldönti, hogy melyek a további teendők.

Milyen tünetei vannak az új koronavírus fertőzésének?

A vírus influenzaszerű tüneteket okozhat, mint például: láz, száraz köhögés, nehéz légzés, izomfájdalom, fáradtság. Súlyosabb esetekben tüdőgyulladás és akut légzési distressz szindróma (ARDS), szepszis és szeptikus sokk alakul ki, amelyek halálhoz vezethetnek. Az ARDS a tüdő olyan jellegű károsodása, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés, és egyéb szervek is károsodnak. Ha ez a szindróma fellép, akkor a betegnek gépi lélegeztetésre lesz szüksége.

Mi a különbség a koronavírusos fertőzés és az influenza között?

A koronavírus által okozott fertőzésnek és az influenzának sok hasonló tünete van, ezért csak a tünetek alapján, konkrét teszt elvégzése nélkül nehéz felállítani a diagnózist. Az új típusú koronavírussal való fertőzés fő tünetei a láz és a száraz köhögés. Az influenza gyakran más tünetekkel is jár, például torokfájással, orrváladék-termelődéssel, míg az új típusú koronavírussal fertőzött emberek elsősorban légzési nehézségeket és izomfájdalmat, lázat tapasztalhatnak.

Mit tegyünk, ha egészségi állapotunk rohamosan romlik, és úgy hisszük, hogy koronavírusos tüneteink vannak?

Azok, akik úgy gondolják, hogy az egészségi állapotukban bekövetkezett romlás koronavírusos fertőzés következménye, forduljanak családorvosukhoz. NE MENJENEK AZ ORVOSI RENDELŐBE, hanem telefonon hívják fel a szakembert, aki a hallottak alapján eldönti, hogy milyen további lépésekre van szükség. Ha a családorvos további felmérések elvégzését javasolja, akkor egy mobil járványügyi egység fog a betegért kiszállni, és megfelelő óvintézkedések betartása mellett elszállítják a legközelebbi sürgősségi szűrési központhoz, ezek általában különböző kórházak szomszédságában felállított sátrakban működnek, ahol a szakemberek megvizsgálják, és ha szükségét látják, akkor elvégzik a gyorstesztet, annak érdekében, hogy biztosan megállapítsák a fertőzés fennállását. Ha nem súlyosak a tünetei, első lépésben azt javasolják, hogy maradjon otthoni karanténban, és akkor értesítse az egészségügyi hatóságokat, ha súlyosbodást észlel az egészségi állapotán.

Kik azok, akik kitettebbek a koronavírusos fertőzésnek?

Bármely életkorú ember megfertőződhet az új koronavírussal. Azonban az idős emberek és a korábban fennálló egészségügyi problémákkal küzdő krónikus betegek (például asztmások, cukorbetegségben, szívbetegségben szenvedők) érzékenyebben reagálnak a fertőzésre. Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy minden életkorú ember tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket a vírus elleni védelem érdekében.

Mit kell értenünk az emberi kapcsolatok kerülése alatt? Mitől kell tartózkodnunk?

A lehető legkevesebb emberrel kerüljön fizikai kapcsolatba! Ha teheti, maradjon otthon! A nagyszülőket ne látogassa, utcára ne menjen, a vendéglátóhelyeket kerülje, fodrászhoz, kozmetikushoz ne menjen, tömegközlekedést ne használja! Tartsa be a 2 méteres távolságot más személyektől! Kerülje a szokásos üdvözlési formákat (puszit, kézfogást, ölelést)!

Akkor sem ülhetek buszra, vonatra, ha távol tartom magam a többi utastól?

Lehetőség szerint kerülni kell a tömegközlekedési eszközöket, bár rendszeresen fertőtlenítik ezeket a járműveket. Minél többen használnak egy járművet, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy fertőzött vagy tünetmentes vírushordozó közelébe kerülünk. Illetve a közvetlen kontaktuson túl a felületeken megtapadt kórokozók is bekerülhetnek szervezetünkbe. Ha elkerülhetetlen a tömegközlekedési eszköz használata, utána alaposan mosson kezet és használjon kézfertőtlenítőt.

Biztonságosabb-e a taxi, mint a busz?

Nem biztonságosabb. A két személy közötti 1,5-2 méteres biztonsági távolság nem tartható be egy taxiban, ezért az ilyen utazás veszélyt jelenthet a sofőrre és az utasra egyaránt. A taxi belsejének a fertőtlenítése minden utas után nehézségekbe ütközik, ezért ha lehetséges, akkor hosszabb távokra használjanak személygépkocsit, rövidebb távokat pedig tegyenek meg gyalog.

Bemehetek-e az üzletbe vásárolni, ha nincs tömeg, és távol tartom magam a többi vásárlótól?

A megfelelő óvintézkedések betartása mellett. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy egy nap leforgása alatt nagyon sok vásárló megfordul a boltokban, számtalan olyan felület van, ahol a vírus megtapadhat. Maga a bolti személyzet is lehet tünetmentes vírushordozó. Lehetőség szerint kerüljük a készpénzes fizetést, fizessünk kártyával. A bolt elhagyása után minél hamarabb fertőtlenítsük kezünket. Hazatérés után pedig alaposan mossunk kezet.

Elmehetek-e látogatóba családi barátokhoz?

Nem. Kerülni kell a személyes találkozókat. Csak elkerülhetetlen esetben vállaljunk, szervezzünk ilyeneket (gyászeset, halaszthatatlan hivatalos ügyintézés stb.).

Milyen gyakran kell kezet mosni?

Minél gyakrabban! Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg alkoholos kézfertőtlenítővel! A következő alkalmakkor kötelező a kézmosás: hazaérkezés után, ételkészítés előtt és közben, étkezés előtt, WC használatot követően, tüsszentés, köhögés, orrfújás után, beteggel érintkezés előtt és után, állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után. Szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljunk, csak kézmosást követően!

Otthon is fertőtleníteni kell az ajtókilincset, padlót, más felületeket?

Igen. Elméletileg a vírus bármin megtapadhat. A cipőtalptól elkezdve a bevásárlószatyorig, ha ezek a tárgyak kapcsolatba kerültek a kórokozóval. Ha nem vigyázunk a személyes higiénénkre és a környezetünk tisztaságára, akkor a két napig életképes vírus bekerülve az emberi szervezetbe elszaporodik, és megjelennek a fertőzés tünetei. Éppen ezért otthonukban is tisztítsák a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtógombok, világítókapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)! Szellőztessenek gyakran!

A gyerekek tényleg kevésbé veszélyeztetettek?

A rendelkezésünkre álló statisztikák azt mutatják, hogy könnyebb a koronavírusos fertőzések lefolyása a gyerekek esetében. Ettől függetlenül minden óvintézkedés ugyanúgy érvényes rájuk is, mivel minden gyerek több felnőttet és idős embert is magába foglaló családi környezetben él. Éppen ezért könnyen átadhatják a fertőzést olyan családtagoknak, akik már a veszélyeztetett kategóriába tartoznak (nagyszülők, krónikus betegek).

Terjeszthetik-e a fertőzést háziállatok, akkor is, ha ők nem kaphatják el? Például a bundájukon?

Jelen állás szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a hobbiból tartott háziállatok, mint a kutya vagy macska megfertőződhetnének az új koronavírussal. A bundájukon akkor tapadhat meg a vírus, ha maga a gazda már fertőzött vagy tünetmentes vírushordozó. Éppen ezért mindig érdemes kezet mosni, miután állatokkal foglalkoztunk.

Milyen fertőtlenítőszerek hatásosak az új koronavírussal szemben?

A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Az alkoholos fertőtlenítők, klóralapú fertőtlenítők is hatásosak. Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert!

Melyek azok a betegségek, amelyek esetében különösen veszélyessé válhat a COVID-19 vírussal való fertőzés?

A krónikus betegségben szenvedő emberek képezik a legveszélyeztetettebb kategóriát. Ilyen például a magas vérnyomás (HTA), cukorbetegség, szívbetegség, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a krónikus vesebetegség és a rák.

Alkohol vagy klór permetezése a testre megsemmisítheti-e a koronavírust?

Nem. Alkohollal vagy klórral történő permetezés nem pusztíthatja el a testbe már bekerült vírusokat. Ezen anyagok permetezése káros lehet a bőrre vagy a nyálkahártyára (azaz a szemre, a szájra). Tudnia kell, hogy mind az alkohol, mind a klór hasznos lehet a felületek fertőtlenítésében, de ezeket a megfelelő ajánlások szerint kell használni, különben veszélyesek lehetnek.

Elpusztíthatja-e az UV-lámpa a koronavírust?

Az UV-lámpákat nem szabad a kéz vagy a testfelület más részeinek sterilizálására használni, mivel az adott sugárzás bőrirritációt okozhat. Az ultraibolya lámpákat a tárgyak, nem a bőr vagy a nyálkahártya felületének fertőtlenítésére használják.

Intranazális oldatok (sóoldat, tengervíz) használata megakadályozhatja-e a fertőzést?

Nem. Nincs bizonyíték arra, hogy ezen sóoldatok használata megvédi az embereket a koronavírus-fertőzéstől. Ezeket az oldatokat általában használják az orr nyálkahártyájának nedvesítésére, a besűrűsödött orrváladék fellazítására, az orrdugulás enyhítésére, de nincs bizonyíték arra, hogy rendszeres alkalmazásuk megakadályozná a légúti virózisok terjedését.

Átvihető-e az új koronavírus a fogantyúk vagy ajtókilincsek megérintésével? Mennyi ideig marad életben a kórokozó ilyen helyeken?

Igen, átvihető. Ha a vírus egy köhögés vagy egy fertőzött zsebkendővel való érintés következtében a felületre kerül, akkor az szennyeződhet. Az ajtófogantyú jó példa olyan felületre, amelynek érintése maximális kockázatot jelenthet. A szakemberek úgy gondolják, hogy az új koronavírus környezeti hőmérsékleten (kb. 20 Celsius-fok) mintegy két napig képes a különböző tárgyakon életben maradni. Tehát a legjobb, ha rendszeresen fertőtlenítjük ezeket a felületeket, és kezünket, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát.

Fertőtlenítenem kell-e a telefonom, hogy megvédjem magam a koronavírussal szemben?

Igen. Mivel a járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy a koronavírus két napig életképes ott, ahol megtapad, fontos, hogy a telefont alaposan és gyakran tisztítsák meg. Figyelembe kell vennie azonban a telefongyártók ajánlásait a telefon tisztítására és fertőtlenítésére vonatkozó megfelelő megoldásokra vonatkozóan.

Pénzérmék és bankjegyek közvetítésével is továbbítható-e a vírus?

Igen. Ha fertőzött a pénz, és a felhasználó megérinti az orrát, a száját vagy a szemét a szennyezett pénz megérintése után, akkor megfertőződhet. Ezért ha érmékkel vagy bankjegyekkel érintkezett, mossa meg a kezét vagy használjon kézfertőtlenítő szert.

Elpusztíthatják-e az alacsony hőmérsékletek az új koronavírust?

Nem. Nincs jó ok azt hinni, hogy a hideg időjárás elpusztíthatja a kórokozót. A vírus az emberi testen kívül mintegy 48 órán keresztül marad életképes, az emberi szervezetbe bekerülve pedig tovább tud szaporodni, mivel az emberi test normál hőmérséklete pedig rendszerint 36,5 °C és 37 °C között van, függetlenül a külső hőmérséklettől vagy az időjárástól. Az új koronavírussal való fertőzéstől való védekezés leghatékonyabb módszere a higiéniai szabályok betartása.

Érdemes-e ruháinkat, edényeinket magasabb hőmérsékleten mosni?

Érdemes a textília által megbírt legmagasabb hőfokot használni. A törülközőket, kéztörlőket ki lehet vasalni mosás után, mert a magas hőfok egész biztosan elpusztítja a kórokozókat. Azoknak a textíliáknak az esetében, amelyek nem bírják meg a magas hőfokot, lehet olyan kiegészítőt adagolni amely fertőtlenítő hatású. A kórokozókról tudni kell, hogy 70 fok körül kezdenek életképtelenné válni, azonban az ágyneműk, törülközők kivételével a legtöbb textília nem bírja meg ezt a hőmérsékletet mosáskor, tehát érdemesebb inkább fertőtlenítőt adagolni a mosóporhoz, ha úgy gondoljuk, hogy ruházati cikkeinkre ráfér az alaposabb vírustalanítás.

Mikor kell maszkot használni?

A maszkok használatára vonatkozó szabályok COVID-19 fertőzéssel kapcsolatban a következők: Maszkot egészséges ne hordjon! Beteg sebészeti maszkot hordjon! A maszk akadályozza meg, hogy köhögés, tüsszögés esetében a fertőzött nyálcseppek szétszóródjanak a levegőben, és ráragadjanak a különböző felületekre. A betegek használat után a maszkokat csak megfelelően elkülönített szemetes zacskókba dobják, ne az utcai kukákba vagy más nem fertőzött hulladékot tartalmazó kukákba helyezzék. Egészségügyi személyzet légúti tünetekkel jelentkező beteg ellátása során – sebészeti maszkot használjon. Gyanús és megbetegedett esetek ellátása során – legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú maszkot kell használni.

Van-e oltás a vírus ellen? Meddig tart egy vakcina kifejlesztése?

Nincs. Bár a szakemberek dolgoznak rajta, jelenleg nem elérhető olyan oltás, amely megvédhet a koronavírusos fertőzéstől. Ezért nagyon fontos, hogy a fertőzést a rendelkezésre álló eszközök többi részével megelőzzük. Az oltások kidolgozása időt vesz igénybe. Számos gyógyszeripari vállalat dolgozik a lehetséges oltások kifejlesztésén. Ugyanakkor nem lehet pontosan meghatározni, hogy mikor véglegesíthetnek egy olyan hatékony oltást, amely azonnal felhasználható az összlakosság szintjén. Általában attól a naptól kezdve, amikor egy potenciális oltást azonosítottak, és egészen addig, amíg ez a vakcina széles körben alkalmazható, legalább néhány hónap, de leggyakrabban akár évek is eltelhetnek, mivel a termék biztonságát és hatékonyságát hosszabb perióduson keresztül kell tesztelni.

Ha idén már átestem az influenzán, védve vagyok-e az új koronavírussal való fertőzéstől?

Az influenza és a koronavírus, amely a COVID-19-es fertőzést okozza, két nagyon különböző vírus, és a szezonális influenzaoltás vagy az influenza elleni immuntestek jelenléte a vérben nem véd a COVID-19-től.

Véd-e a tüdőgyulladás elleni oltás az új koronavírussal való fertőzéstől?

Nem. A pneumokokkusz elleni oltás nem nyújt védelmet az új koronavírus ellen, mivel az specifikusan a tüdő megbetegedését okozó baktérium ellen lett kifejlesztve. Az új típusú koronavírus nemrégiben alakult ki, és szerkezete eltér a többi vírusétól, ezért el kell készíteni a saját oltását.

Mennyire biztosan mutatják ki a tesztek a koronavírusos fertőzést? Hányféle tesztelési lehetőség létezik?

Romániában kétféle tesztet végeznek: gyorstesztet és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott protokollnak megfelelő, víruskimutatáson alapuló molekuláris tesztet. A gyorsteszt egy csepp vérből mutatja ki a vírus hatására a szervezetben termelődő ellenanyag jelenlétét, a fertőzöttséget követő ötödik-hatodik nap után biztos eredményt ad, és ennek a kiértékeléséhez is egészségügyi szaktudás szükséges.

A molekuláris teszt időigényesebb és megfelelő laboratóriumi körülményeket igényel. Ennek során, a fertőzőosztályon torokmintát, úgynevezett légúti törlékmintát vesznek, amely laboratóriumba kerül. Itt megfelelő előkészítés után a vírus örökítőanyagának, az RNS-nek a két génjét mutatják ki. Ez egy olyan módszer, ami biztosan beazonosítja a vírust, így nincs hamis eredmény.

Létezik-e otthoni gyors teszt az új koronavírus otthoni fertőzésének kimutatására?

Jelenleg nincs olyan vizsgálat, amelyet otthon gyorsan elvégezhetnek az új koronavírussal való fertőzés kimutatására.

Van-e speciális kezelés a COVID-19 betegségre?

Nincs specifikus gyógyszer az új koronavírus megelőzésére vagy kezelésére. Ugyanakkor a vírussal fertőzött személyeknek megfelelő ellátást kell kapniuk a tünetek enyhítésére és kezelésére, illetve a súlyos szövődmények esetében – például tüdőgyulladás és akut légzési distressz szindróma – létfontosságú a szervfunkciók támogatása.

Hatékony-e a C-vitamin az új koronavírussal való fertőzés ellen?

Nincs klinikai tapasztalat erre vonatkozóan. Kínában, a Zhongnan kórházban folyamatban van az új SARS-CoV-2 koronavírussal való fertőzés következtében kialakuló súlyos tüdőgyulladás esetén injektálható C-vitaminos kezelés klinikai vizsgálata. 140 beteget vontak be a megfelelő klinikai vizsgálatba. A vizsgálat megkezdésének bejelentett időpontja: 2020. február 14., a befejezés becsült időpontja pedig 2020. szeptember 30. A kezelés hatékonyságáról eddig még nem tettek közzé adatokat.

Az antibiotikumok hatékonyak-e az új koronavírusos betegség megelőzésében és kezelésében?

Nem, az antibiotikumok nem működnek a vírusok ellen, csak baktériumok ellen hatnak. Az új SARS-CoV-2 koronavírus egy vírus, ezért az antibiotikumok nem használhatók megelőzésként vagy kezelésként. A COVID-19 betegségben szenvedő személyek is kaphatnak antibiotikumokat, amennyiben vannak bakteriális fertőzéseik is.

Tájékozódjon megbízható forrásból! Ha kérdése van, Romániában a következő zöld számot hívhatja: 0800 800 358. Ha tüneteket észlel magán, hívja a háziorvosát! Ha súlyos tüneteket észlel magán vagy közeli hozzátartozóin, hívja az 112 sürgősségi számot!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?