Milyen ország Románia, ahol gyermekeket tartanak rabszolgaként fogva?

Latrinába esett kislány, rabszolgaként fogva tartott és dolgoztatott gyermekek, kanyaróban meghalt kisbaba, akinek halálát megpróbálják eltusolni – néhány olyan eset, amelyekről csak az utóbbi hetekben hallhattunk Romániában. Mit tehet a gyermekek jogaiért a Nép Ügyvédje?

Magát az ombudsman-helyettest is megrázta az a Maros megyei eset, amelytől még mindig hangos a sajtó. Marosvásárhelytől néhány kilométerre, Marosszentkirályon két uzsorás család évekig arra kötelezte az „ügyfeleket”, hogy a gyerekpénzzel és a társadalmi segéllyel garantálják a kölcsönt.

Az uzsorásokat felhatalmazták, hogy az állami segélyt felvegyék egészen addig, amíg a kölcsönt, illetve a néha 100 százalékos kamatot törlesztették. Ha az összeg nem fedezte a kölcsönt, akkor a rosszul fizetők gyerekeit arra kötelezték, hogy az uzsorások háztartásában szolgáljanak.

Rütz Erzsébet ombudsman-helyettes szerint hihetetlen, ami Marosszentkirályon történt. A hivatalból indított kivizsgálást hétfőn indították el. Tájékoztatása szerint első körben a tanfelügyelőséghez és a megyei gyermekvédelmi igazgatósághoz fordulnak. „Az ügyben már bűnvádi kivizsgálás is indult. Amennyiben az ügyészség – bár ez nem jellemző – húzza-halasztja a kivizsgálás idejét, rájuk is rákérdezünk. Mindenekelőtt a megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál érdeklődünk, hogy milyen nyilvántartásuk van, mit tudnak, és milyen eljárásokat eszközölnek azért, hogy a jövőben ilyesmi ne ismétlődhessen meg” – mondta Rütz.

Hozzátette, megítélése szerint bűnvádi felelősségre-vonás is lesz, ám ez nem tartozik a nép ügyvédjének hatáskörébe. „Minket az érdekel, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság jól nézzen körül maga körül, hogy a jövőben ilyesmi ne történhessen meg” – nyomatékosította.

A fekáliába esett kislány esete

A Nép Ügyvédje nemrégiben indított szintén hivatalból kivizsgálást annak a kislánynak az ügyében, aki beleesett egy rég nem használt latrina gödrébe a cikmántori iskola udvarán Maros megyében. A Nép Ügyvédje szerint felmerül annak a lehetősége, hogy megszegték az alkotmány néhány cikkelyét, amelyek az élethez, a fizikai és pszichikai épséghez való jogra, a gyermekek és a fiatalok oltalmazására vonatkozik. 

A Nép Ügyvédje a Pro TV március 17-i riportjából indult ki, ahol bemutatták a 7 éves kislány esetét. Az iskola udvarán a régi illemhely gödrét, amelybe beleesett a gyermek, nem kerítették el, nem zárták le. A kislány segítségére az egyik szomszéd sietett, akinek magának is a katonai tűzoltóság nyújtott segítséget.

Az ombudsman-helyettes elmondta, három intézményhez, az iskola vezetőségéhez, a polgármesteri hivatalhoz és a megyei tanfelügyelőséghez fordultak az ügyben. Egyelőre csak az iskola vezetőségétől kaptak választ. Az intézmény azzal védekezett, hogy számos esetben felhívta korábban a polgármesteri hivatal figyelmét arra, hogy a két épület, amelyben az oktatás zajlik, nagyon rossz állapotban van, használhatatlanok a mellékhelyiségek, mosdók, latrinák.

Az iskola többször kérte az ingatlan azonnali felújítását, vagy az oktatási folyamat áthelyezését egy másik, a gyermekek számára biztonságos épületbe – részletezte Rütz Erzsébet. „Ezt az egyetlen választ kaptuk eddig a pillanatig, a továbbiakban várjuk a polgármesteri hivatal és a tanfelügyelőség reagálását. A kérdés marad továbbra is: noha az iskola épülete, mellékhelységei tarthatatlan állapotban vannak, és noha nem őrizték és nem zárták le biztonságosan az ülepítő medencét, ki felügyeli a gyerekeket az oktatás szünetében?”– magyarázta az ombudsman-helyettes.

Milyen következményekkel számolhatnak?

Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek a kivizsgálásnak, Rütz Erzsébet elmondta, két lehetőség adott. Az egyik szerint a hatóságok saját hatáskörükben rendezik a helyzetet. Mivel kicsi a valószínűsége annak, hogy pillanatok alatt fel tudják újítani az ingatlant, a gyermekeket más épületbe kell helyezni. Ez a megoldás a polgármesteri hivatalon és a tanfelügyelőségen múlik.

„Ha nem oldják meg a helyzetet, a Nép Ügyvédje ajánlást tesz. Ennek jogi értelemben nincs hatása, de 30 napja van a vétkes félnek, hogy elkötelezze magát és megoldja a helyzetet, különben hierarchikus úton haladunk felfele: a tanfelügyelőségtől az oktatási miniszterhez, a tárcavezetőtől a miniszterelnökhöz fordulunk, a miniszterelnök után mehetünk a parlamenthez. Ebben a sorban nyilván megszületik a megoldás” – magyarázta Rütz.

A kivizsgálás eredményét minden esetben közzéteszik a közmédiában, hogy a közvélemény is szerezzen tudomást az esetről és a körülményekről.

Rengeteg a félig beoltott gyermek

Még januárban indított hivatalból vizsgálatot a Nép Ügyvédje annak a másfél éves gyermeknek az ügyében, aki kanyaróban halt meg a temesvári Victor Babeş tüdő- és járványkórházban, az egészségügyi intézmény azonban nem jelentette a halálesetet.

Rütz elmondta, eddigi információjuk szerint a kislány, aki nem volt beoltva, kanyaróval került be a kórházba. A kórház úgy tájékoztatott, hogy azért nem kapott vakcinát a gyermek, mert betegségei, kórképe nem tette javallottá az immunizációt. Noha a kórház azt állítja, hogy a beutalást követően nagyon komoly megfigyelés alatt tartották a babát, egy héten belül a kislány meghalt.

„Az hívta fel a figyelmünket, hogy a halálesetet nem jelentették idejében, holott a beutalást 24 órán belül lejelentették az egészségügyi igazgatóságnak. Csak akkor közölte a kórház sajtószóvivője a halálhírt, amikor már a sajtó megszellőztette a hírt. A kórház azt mondta, azért nem jelentették a halás esetét, mert nagyon sok volt a dolguk. Hát nem tudom, mit mondjak. Erről majd a nép ügyvédje fog nyilatkozni” – mondta az ombudsman-helyettes. A szaktárca közölte, hogy ők is kivizsgálták az ügyet, és büntetést alkalmaztak.

Rütz Erzsébet hozzátette, hogy nagy valószínűséggel ajánlással fog végződni a kivizsgálás. „Annál is inkább, mert a kérdés nagyon komoly, ugyanis nemcsak ennek az egy esetnek a kapcsán vizsgálódunk, hanem általánosan is kérdéssel fordultunk az egészségügyi minisztériumhoz, mert nagyon elszaporodott a kanyarós betegek száma Romániában. Nyilvános és egyértelmű álláspontot várunk a szaktárcától. Várjuk, hogy szülessen meg az immunizációra vonatkozó törvénytervezet, hogy a szöveg ismeretében elmondhassuk, hogy az ütközik-e az alkotmánnyal vagy sem, és hogy egyáltalán mit javaslunk a dologban. A lényeg az, hogy így nem maradhat a törvénykezés Romániában, mert nagyon nagy a beoltatlan beteg száma” - mondta az ombudsman-helyettes.

Tájékoztatása szerint rengeteg az olyan beteg, akit egyáltalán, vagy csak félig oltottak be, azaz a többszörös immunizálási folyamat esetükben az elején megszakadt. A jelenlegi szabályozás nem kötelezi a szülőket arra, hogy beoltassák a gyermekeiket. A kérdést nagyon hamar meg kéne oldani, mert több uniós ország is jelezte, hogy a romániai kanyaró hozzájuk is áterjedt – magyarázta Rütz.

Általános jelentést készül tenni az ombudsman

A gyermekekkel szembeni sorozatos visszaélések miatt döntött úgy a héten a Nép Ügyvédje, hogy a kiskorúak jogaira fókuszáló kivizsgálás-sorozatba kezd. Csütörtöki közleménye értelmében az ombudsman többek között a szülők külföldre távozása, a családon belüli erőszak, a drog- és alkoholfogyasztás, a kiskorú bűnözés, a társadalmi kirekesztettség, a kiskorúak munkára kényszerítése, a diszkrimináció, valamint a fizikai, lelki és szexuális abúzus miatt kezd széleskörű kivizsgálásba.

Az ombudsman szerint a fenti esetekben súlyosan sérülnek a gyermekek alapjogai, amelyet az alkotmány garantál. Ilyen például az élethez, a testi és pszichikai épséghez való jog.

A Nép Ügyvédje jelentést fog összeállítani mindazokról a jelenségekről, amelyek negatívan befolyásolják a gyermekek egészségét, jóllétét, táplálkozását vagy lelki fejlődését. Megvizsgálják, milyen hatással van az, hogy a szülők külföldön dolgoznak és élnek, vizsgálják a gyermekelhagyást, a gyermekek elleni erőszakos cselekedeteket, a drog- és alkoholfogyasztást, a kiskorúak bűnözést, a társadalmi kirekesztettséget, a kiskorúak szexuális kizsákmányolását, munkára kényszerítését stb.

A jelentést a tervek szerint törvénymódosító javaslatok követik majd.

A helyzet azért is súlyos, mert:

  • a romániai gyermekek 47 százaléka súlyos anyagi gondokkal küszködő családban él
  • a Romániában élő gyermekek felét szegénység és társadalmi kirekesztés fenyegeti
  • tíz gyermekből egy éhesen fekszik le
  • a sor végén állunk az Európai Unióban, ami a születési arányszámot illeti
  • hivatalos adatok szerint 85 ezer kiskorú van abban a helyzetben, hogy egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozik. A valós szám ennél sokkal nagyobb
  • aggasztóan megnőtt az utóbbi hat évben azoknak a gyermekeknek a száma, akik szándékosan tűnnek el otthonról, és nem véletlenül kóborolnak el
  • döbbenetesen megnőtt azoknak a gyermekeknek a száma az utóbbi 5 évben, akiket nem oltottak be
  • a 15 éves tanulók 42 százaléka funkcionális analfabéta, nem érti, amit olvas
  • az uniós országok közül Romániában a legszegényebbek a gyermekek, ötből egy kiskorú iskolaelhagyó.

Kapcsolódók

Kimaradt?