banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Tavaly a vendégmunkások voltak a „legnagyobb befektetők” Romániában a hazautalt pénzekkel

A múlt évben a külföldön élő román vendégmunkások voltak a „legnagyobb befektetők” Romániában a hazautalt pénzek révén, miután az összeg az elmúlt tíz évben először haladta meg az országba áramló külföldi közvetlen tőkeberuházások értékét – adta hírül szerdán a Ziarul Financiar című gazdasági napilap.

Az Eurostat adataira hivatkozva a lap beszámolt arról, hogy tavaly a 3,6 millióra becsült román vendégmunkás küldte haza a legtöbb pénzt, 3,422 milliárd eurót az uniós tagállamok vendégmunkásai közül. Őket követték a spanyolok, a lengyelek és az olaszok.

A külföldön élő románok által utalt pénzek 7,1 százalékkal csökkentek 2019-hez képest, tavalyelőtt 3,682 milliárd eurót küldtek haza.A vendégmunkásoktól érkezett a legtöbb pénz az országba | Illusztráció: Adobe Sctock

2020-ban a külföldi közvetlen tőkeberuházásokból valamivel több mint 3 milliárd euró áramlott a román gazdaságba, így a vendégmunkásoktól érkezett pénz meghaladta a tőkeberuházások értékét. Legutóbb 2011-ben fordult elő hasonló helyzet.

Tavaly a külföldi tőkeberuházások értékét jelentősen visszavetette a koronavírus-járvány: csaknem 42 százalékkal csökkent éves összevetésben. Az idén ismét lendületet vettek a tőkeberuházások, az első tíz hónapban több mint háromszorosára, 6,881 milliárd euróra nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?