FRISSÍTVE – Végeláthatatlan sorok és káosz alakult ki hétvégén az ország nyugati határátkelőinél

Miközben a romániai határrendészet által közreadott interaktív térkép azt mutatta, hogy például a nagyszalontai határátkelő-állomásnál mindössze 10 perc a várakozási idő, munkatársunk több mint három órát állt sorba, hogy beléphessen Romániába. Ritkán látott autósorok alakultak ki a többi átkelőnél is a román-magyar határszakaszon, volt, ahol a várakozási idő elérte a 6–8 órát is.

A Nyugat-Európából a téli ünnepekre hazatérő vendégmunkások nagy száma, illetve a szigorított beutazási feltételek ellenőrzése megnehezítette a határátlépést a Románia és Magyarország közötti határszakaszon üzemelő átkelőkön. Bár a határrendészet jelentős mértékben növelte az ügyeletet teljesítő munkatársainak a számát, még így is több órás várakozási idő alakult ki valamennyi helyszínen.

Fotók: Borsi Balázs

A román rendőrség vasárnap reggel közzétett felhívásában arra kérte a Romániába utazókat, úgy tervezzék meg útvonalaikat, hogy tekintsék meg a határállomások forgalmát ismertető interaktív térképet és annak alapján tervezzék meg útvonalukat, hogy elkerüljék a torlódást. Erre azonban, mint kiderült, semmi esély sem volt. A becsléseket ugyanis vagy nagyon elszámolták a határrendészetnél, vagy egyszerűen nem frissítették az adatokat.

Miközben a hivatalos adat szerint például Nagyszalontánál mindössze 10 perces várakozási időt mutatott az online rendszer, addig a Maszol munkatársa saját maga tapasztalta meg, hogy 185 percbe telt, amíg beutazhatott Románia területére. Az autósor vége messze benyúlt Magyarország területére és rendkívül lassan haladt előre, miközben a romániai ellenőrzési ponton a szokásos egy helyett három sávon engedték befelé a forgalmat és vizsgálták át az utazók okmányait.

Miközben a kirívó többség sorban állt belépésre várva, legalább öt személygépkocsival az ellentétes oldalon próbáltak meg bejutni az országba, az ő útjukat a határrendészet állta el és irányította vissza őket a megfelelő, belépési oldalra.

A nagyszalontai határátkelőnél egyébként, akiknek rendben voltak a papírjaik, tehát rendelkeztek európai uniós oltási igazolással, gyorsan átjutottak az ellenőrzésen. A fennakadás főleg azok miatt alakult ki, akik nem voltak beoltva koronavírus-fertőzés ellen és karantén-kötelezettség várt rájuk hazatérésük után. Az ő nyilvántartásba vétele és elirányítása tartott hosszabb ideig.

Hétfőtől mindenkinek kötelező a beutazási adatlap

December 20-ától, hétfőtől kötelezővé válik azonban mindenki számára a digitális beutazási adatlap (PLF – Passenger Locator Form) kitöltése, akik Romániába készülnek utazni. Ezt elektronikus formában lehet kitölteni a https://plf.gov.ro honlapon, amely már vasárnap délutántól elérhetővé vált. Az adatlapot nem kell kinyomtatni, mert a személyazonossági igazolvány vagy útlevél szkennelésekor az űrlapon szereplő adatok megjelennek a határrendészet számítógépes alkalmazásában.

Az adatokat helyesen kell bevezetni, mert a rendszer össze van kapcsolva a személyi nyilvántartások és adatbázis-kezelés igazgatósága (DEPABD), a határrendészet, valamint a fertőzötteket és karanténban levő személyeket nyilvántartó Corona-forms informatikai rendszerével. A dokumentumot már 18 tagállamban használják.

16 ezer személyt küldtek karanténba

A román határrendészet hétfői közleménye szerint Magyarország felől több mint 110 ezren léptek be az országba vasárnap, ami 250 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos (szombati) napjához képest. A román média szerint esetenként öt-hat órát is kellett várakozniuk a belépésre jelentkező utasoknak, sok esetben pedig a beoltatlanok hátráltatták az ügyintézést, azon méltatlankodva, hogy szülőhazájukba karácsonyra hazatérve karanténba kell vonulniuk - írta meg az MTI. 

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy a hétvégén 16 ezer, Romániába belépő beoltatlan embert küldtek karanténba. A tárcavezető ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy az érintettek a közegészségügyi hatóság (DSP) szolgálatot teljesítő alkalmazottain töltik ki mérgüket. Az Arad megyei DSP-nek a Csanádpalota-Nagylak II. autópályaátkelőnél dolgozó orvosa szerint munkatársai folyamatos gyalázkodásnak vannak kitéve, és olyan esetek is előfordultak, amikor leköpdösték őket.

„Az embereknek meg kell érteniük, hogy Romániába hazatérve is ugyanolyan szabályokat kell betartaniuk, mint azokban az országokban, ahol dolgoznak vagy amelyeket meglátogatnak az Európai Unióban" - mutatott rá a román egészségügyi miniszter.

A román határrendészet honlapján elérhető adatok szerint hétfőn délben már az ország egyetlen határátkelőjén sem haladta meg az egy órát a várakozási idő a belépő oldalon. A román média azonban a korábbi évek tapasztalatai szerint azt jósolta: a hétvégi roham lecsengése után a karácsonyt megelőző 24–48 órában újabb torlódást okozhatnak a határátkelőkön a külföldön dolgozó román vendégmunkások.

Kapcsolódók

Kimaradt?