Erdélyi sztrádaszakasz: még nincs kész, de már 9 éve kínlódnak, hogy elkezdjék

Egy román és egy bosznia-hercegovinai cég együtt vághat neki a 2 kilométernyi alagút megépítésének.

Megvan a Dévát Lugossal összekötő autópálya utolsó hiányzó szakaszának a kivitelezője, írja az economedia.ro. Az örvendetes hírt Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter jelentette be.                                                                                                                                  

„Egy román építő, aki eddig is nagyon jól végezte a dolgát, s aki biztosítékot jelent arra nézve, hogy a munkálatot a szerződés előírásainak megfelelően fejezi majd be. (…) Végre egyenesbe kerül ez a projekt is” – nyilatkozta a szakminiszter.

A Holgya (Hunyad megye) és Marzsina (Temes megye) közti sztrádaszakaszra kiírt versenytárgyalás nyertese a román UMB és a boszniai Euro Asfalt alkotta konzorcium. Az UMB a legnagyobb hazai útépítésre specializálódott építőipari vállalat. A társulásnak 47 hónap, vagyis egy hónap híján 4 év alatt kell megterveznie és megépítenie a 9,13 km hosszú sztrádaszakaszt.

Ez nem tűnik nagy kihívásnak, azonban az, mivel az útszakaszon megépítésre vár 2,13 km alagút. Az UMB-nek semmiféle tapasztalata nincs alagútépítésben, valószínűleg ezért társult a boszniai céggel, melynek van.

A két cég versenyt fog futni az idővel, mivel a kormány a sztrádaszakaszt részben az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében szeretné finanszírozni. A beruházás összértéke 2,5 milliárd lej körüli, melyből 1,5 milliárd érkezne a PNRR keretében. Ennek az egyik feltétele az, hogy a beruházás elkészüljön 2026 augusztusára. Ez fantasztikus teljesítmény lenne a kivitelezők részéről, mivel mostantól számítva pontosan 47 hónap van az határidőig, tehát már egy hónapos késéssel is kicsúsznának belőle.

Ahhoz, hogy tartani lehessen a határidőt, mihamarább alá kellene írni a szerződést a kivitelezőkkel. Egyelőre nem tudni, hogy ez lehetséges-e, a pályázók ugyanis az eredményhirdetést követő 10 napon belül megtámadhatják azt az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsnál (CNSC). Egy esetleges óvás hónapokkal elodázná a szerződéskötést, s meghiúsítaná a beruházás határidőre történő befejezését.

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) már kilenc éve, 2013 óta kínlódik, hogy kivitelezőt találjon a sztrádaszakaszra. Az első közbeszerzési eljárást érvénytelenítették a környezetvédelmi engedély módosítása miatt, az újat pedig csak 2019-ben írta ki a CNAIR. Akkor annyira nevetségesen alacsony költségvetést állapítottak meg a beruházás számára, hogy egyetlen pályázó akadt, de annak az ajánlatot nem megfelelőnek minősítették. A mostani közbeszerzési eljárást 2022 áprilisában hirdették meg.

A sztrádaszakasz építését eredetileg a 2007–2013-as Szektoriális Operatív Program, majd a 2013–2020-as Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében finanszírozta volna az aktuális kormány. Ha a beruházás kicsúszna a PNRR-ből, akkor a 2021-2027-es Szállítás Operacionális Program keretében lehetne megpróbálkozni a finanszírozásával.

Kapcsolódók

Kimaradt?