banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Aláírták a Déli-Kárpátokat átszelő, legdrágább autópálya-szakasz megépítéséről szóló szerződést

Aláírták a Déli-Kárpátokat átszelő Pitești–Nagyszeben autópálya legnehezebb és legdrágább szakaszának a tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést – tudatta hétfőn a közlekedési minisztérium.

Az első, Erdélyt Ó-Romániával összekötő, a Kárpátokat átszelő autópályát két éve kezdték építeni Pitești és Nagyszeben között, amelyet öt szakaszra bontottak: most a harmadik szakasz megépítésére kötöttek szerződést. A munkát a WEBUILD (volt Astaldi) és a TRANCARD cégek konzorciuma végezheti el 5,323 milliárd lejért áfa nélkül: a 37,4 kilométeres útszakasz tervezésére 12, építésére pedig 45 hónapot irányoz elő a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) eddigi legdrágább szerződése.

Sorin Grindeanu (középen) közlekedési miniszter és kormányfőhelyettes jelenlétében írták alá a szerződést | Fotó: Agerpres

A Vâlcea megyei Cornetu-kolostor és az Argeș megyei Tigveni község közötti gyorsforgalmi útszakaszon 95 hidat és felüljárót, valamint egy 1,7 kilométer hosszúságú (dupla) alagutat kell építeni.

A transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részét képező Pitești֪Nagyszeben autópálya építését európai alapokból finanszírozzák. Az építkezést a két végén kezdték: az első (Nagyszeben–Bojca) szakasz 74 százalékban, az ötödik (Pitești–Curtea de Argeș) szakasz 12 százalékban készült el.

A Bukaresttől a magyar határig (Nagylakig) vezető A1-es autópályából a Pitești és Nagyszeben közötti 123, és a bánsági Marzsina és Hogya közötti 15 kilométeres szakaszt kell még megépíteni ahhoz, hogy a román fővárosnak gyorsforgalmi összeköttetése legyen Európával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?