banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Hét nagy infrastrukturális beruházáson állította le a munkát a kivitelező

Az UMB Spedition így akarja kikényszeríteni, hogy a kormány tegye végre lehetővé a kivitelezési szerződések értékének megemelését, ellensúlyozandó az építőanyagok drágulását.

Hét nagy infrastrukturális beruházás állt le azt követően, hogy a kivitelező UMB Spedition július 11-én felfüggesztette a munkát. A vállalat vezetősége bejelentette, csak azt követően folytatják a munkálatokat, hogy hatályba lép az állami beruházások költségvetésének megnövelését lehetővé tevő sürgősségi kormányrendelet. A jogszabályt nem lehet visszamenőleges hatállyal alkalmazni, ezért az építőanyagok árának drasztikus emelkedése miatt, annak hatályba lépéséig a kivitelező vállalatok veszteségesen dolgoznának.Áll a munka Magyarnádas és Magyazsombor között | Fotó: facebook/Pro Infrastructura

Marcel Boloș, az európai projektek minisztere a napokban azt ígérte, hogy a sürgősségi rendeletet július 15-ig elfogadják. Elmondása szerint a jogszabály lehetővé teszi a közúti és a vasúti beruházások költségvetésének akár 40 százalékos emelését. A valós költségek kiszámításakor a 10 legfontosabb építőanyag árát fogják figyelembe venni, melyek árát az Országos Statisztikai Intézet (INS) figyelemmek kíséri.

Az UMB Spedition Románia első számú építőipari vállalkozójának, Dorinel Umbrărescunak a tulajdonában van. A 7 leállított bruházás egyike az észak-erdélyi autópályának a Kolozs megyei Magyarnádas és a Szilágy megyei Vaskapu közti szakasza. Mostanáig ez volt az egyetlen olyan, az országos helyreállítási tervbe (PNRR) belefoglalt sztrádaszakasz, melyen folyt a munka, ráadásul kifejezetten jó ütemben.

„Az UMB dolgozói nincsenek az építőtelepen, mivel a bürokraták szánt szándékkal halogatták a szerződés értékének a növelését, hogy az fedezze az építőanyagok árának valós növekedését. Kérjük a kormánytól, hozza meg a hónapok óta halogatott szükséges döntéseket, mielőtt a vállalkozó a munkagépeit is visszahívná” – olvasható az infrastrukturális beruházásokat monitorozó civil szervezet, a Pro Infrastructură Egyesület állásfoglalásában.

Az UMB tavaly kezdett el dolgozni az észak-erdélyi sztráda szóban forgó szakaszán, s jelentős erőket mozgósított, több tucat munkagépet, s mintegy ezer munkást. Mostanáig annak ellenére jól haladt a kivitelezés, hogy a munkát előre nem látható gondok, földcsuszamlások hátráltatták. A vállalat a Magyarnádas – Magyarzsombor szakasz kivitelezését 1,4 milliárd lejért vállalta, a Magyarzsombor és Vaskapu köztit pedig 680 millióért. Az építőanyagok drágulása miatt a végösszeg valószínűleg 3 milliárd lej körül lesz.  

A munkálatok felfüggesztése által érintett 7 útszakasz teljes hossza 140 km. Az UMB egy nyolcadik beruházáson, Slatina körgyűrűjén is dolgozik, melynek a kivitelezését nem függesztették fel. Ennek az oka az, hogy a munkálatok nagyon előrehaladott állapotban vannak, rövidesen sor kerül a körgyűrű átadására.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?