Miniszteri ígéret: 2025 elejére meglesz a Meszes alatti, 2,9 km-es autópálya alagút

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy ki lesz a 41 km hosszú sztrádaszakasz kivitelezője.

Lezárult az észak-erdélyi autópálya Vaskapu és Szilágynagyfalu közti szakaszára kiírt versenytárgyalás első köre, adta hírül a Facebookon Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter. Ezt azért nagy hír, mert a Közúti Infrastruktúráért Felelős Állami Társaság (CNAIR) 2020 novembere óta kínlódik, hogy megrostálja a versenytárgyalásra benevezett 12 cég, illetve konzorcium ajánlatait. Másfél év elteltével végre dűlőre jutottak a CNAIR munkatársai, 6 pályázatot juttatva a versenytárgyalás második körébe.Ígérni könnyebb, mint megépíteni | Fotó: Pixabay

Szakértők egyöntetű véleménye szerint az észak-erdélyi autópálya legnehezebb szakasza a Vaskapu és Szilágynagyfalu közti. Ennek az oka az, hogy a 41 km-es útszakaszon kell kialakítani az ország leghosszabb közúti alagútját. Ez 2,9 km hosszú lesz, s a Meszes alatt húzódik majd két járattal, menetirányonként 2 sávval. A majdani kivitelezőnek 65 hidat, felüljárót és viaduktot is meg kell majd építenie, melyek teljes hossza 13 km lesz.

A beruházás becsült értéke 4,5 milliárd lej, amiből az alagútra 1 milliárd jut. Mivel ez egy 2020-as számításon alapul, biztos, hogy a valós költségek lényegesen magasabbak lesznek, mivel időközben az építőanyagok nagyon megdrágultak.

„A szilágyságiaknak tudniuk kell, hogy amennyiben a vállalkozók betartják a feltételeket, vagyis a szerződésben szereplő határidőket a tervezés és munkálatok elvégzését illetően (melyeket szigorúan monitorozni fogunk), akkor 2024 végén, legkésőbb 2025 elején közlekedni lehet majd valamennyi, Szilágy megyét átszelő autópálya szakaszon” – olvasható Lucian Bode Facebook-bejegyzésében.

Figyelembe véve, hogy 2022 májusában járunk, s egyelőre a jövő titka, hogy ki lesz a kivitelező, valamint azt, hogy műszakilag fölöttébb bonyolult sztrádaszakaszról van szó, valószínűleg kevesen fogadnának akár 50 baniban arra, hogy 2025 elején autópályán szelhetik majd át Szilágy megyét. Nem másért, de másfél évbe tellett csak az ajánlatok megrostálása, márpedig megépíteni az autópályát nagyságrendekkel nehezebb.

Kapcsolódók

Kimaradt?