Helyreállítási terv: megvan az első beruházás, amely kifut az átadási határidőből

Hozzá sem kezdtek a dél-erdélyi sztrádaszakaszhoz, melynek a megépítése, becslések szerint 57 hónapot vesz majd igénybe, s 2026 augusztusáig kellene elkészülni vele.

Ismét bebizonyosodott, hogy nagyon rossz, ráadásul pénzfaló taktika a nagy infrastrukturális beruházásokkal való totojázás. A közúti infrastruktúráért felelős országos hatóság (CNAIR) feltöltötte a Közbeszerzések Elektronikus Rendszerébe (SEAP) a dél-erdélyi autópálya Holgya és Marzsina közti szakaszára kiírt közbeszerzési eljárást.2,13 km alagutat kell majd megépítenie a kivitelezőnek | Fotó: Pixabay

A CNAIR 2019-ben egyszer már meghirdette a versenytárgyalást, azonban akkor csak egyetlen ajánlat érkezett, amit végül nem megfelelőnek nyilvánítottak. A mostani kiírás szerint a beruházás becsült értéke 2,28 milliárd lej, áfa nélkül. Három évvel korábban 1,38 milliárdért hirdették meg a közbeszerzési eljárást, aminél a mostani összeg 67 százalékkal, 920 millió lejjel magasabb. Ez részben minden bizonnyal az építőanyagok időközben végbement erőteljes drágulásának a számlájára írható.

Az sem kizárt, hogy a 2019-es versenytárgyaláson alulbecsülték a beruházás értékét. Erre lehet következtetni abból, hogy ez alkalommal sokkal tágabb határidőket szabtak meg. Korábban a kivitelezőnek 10 hónap állt rendelkezésére a tervezésre, s 28 hónap a munkálatok elvégzésére, összesen 38 hónap. Ez alkalommal, ugyanazon feladatok elvégzésére 15, illetve 42 hónapot kap a kivitelező, vagyis összesen 57 hónapot, ami 50 százalékkal több, mint korábban.

Az érdeklődő vállalatok június 9-ig nyújthatják be az ajánlataikat. A dél-erdélyi sztrádának a Hunyad megyei Holgya és a Temes megyei Marzsina közti szakasza csak 9,13 km hosszú, azonban ebből 2,13 km alagút, ami nagyon megnehezíti a kivitelezést.

A Dévát Lugossal összekötő autópálya szóban forgó szakaszát kormány az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében akarja finanszírozni, ami azt jelenti, hogy 2026 augusztusáig meg kellene nyitni. A mostani kiírás értelmében, legalábbis ha az abban szereplő határidőket reálisaknak tekintjük, ez teljességgel lehetetlen. 57 hónap 4 teljes évet és 9 hónapot jelent, tehát a kivitelezőnek 2021 decemberében hozzá kellett volna kezdenie a tervezéshez.

A valós helyzet azonban az, hogy 52 hónappal a végső határidő előtt, mely lehetővé tenné a teljes beruházás elszámolását a PNRR-n belül, a CNAIR-nek még fogalma sincs, hogy ki lesz a kivitelező, s már az is sikernek minősülne, ha az év vége előtt megkötnék a szerződést. A szomorú valóság tehát az, hogy alig kezdődött el a helyreállítási terv, az abban szereplő egyik beruházással máris kifutottunk az időből.

Természetesen nem lehet 100 százalékosan kizárni, hogy a kivitelező a határidőket messze túlteljesítve, az elvárható időpontnál jóval korábban végez a munkálatokkal, ilyesmire azonban az elmúlt évtizedek infrastrukturális fejlesztései során még nem volt példa, míg az ellenkezőjére annál inkább.

Kapcsolódók

Kimaradt?