banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Pro Infrastructură Egyesület: a PNRR-ben szereplő 438 km autópályából csak 270 km lesz kész időben

Olyan sztrádaszakasz is van a helyreállítási tervben, melyen négy és fél év múlva már közlekedni kellene, de még a megvalósíthatósági tanulmánya sem készült el.

Lehetetlen az országos helyreállítási tervbe (PNRR) belefoglalt valamennyi, összesen 438 km hosszúságú sztrádaszakaszt határidőre kivitelezni. Erre a következtetésre jutott a közlekedési infrastruktúra beruházásait monitorozó független szakmai szervezet, a Pro Infrastructură, a napokban közzétett tanulmányában.Túlvállaltuk magunkat az autópályák tekintetében | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

„A 438 kilométernyi autópályából csak 188-nak maximálisak az esélyei arra, hogy betartva a PNRR szabályait, elkészüljenek 2026-ra. 82 kilométernek jók az esélyei, 96 km azonban már határeset. Még súlyosabb, hogy az A8-as 59 kilométerének nagyon kicsik az esélyei, az A1-es 13 kilométerének pedig már most búcsút mondhatunk” – áll a tanulmányban.

A szerzők szerint a Székelyföldet is átszelő A8-as autópálya Marosvásárhely és Nyárádszereda közti 25 km-es szakasza is azok közé tartozik, melyeknek a határidőre történő megépítése fölöttébb valószínűtlen. Az észak-erdélyi sztráda Magyarnádas és Vaskapu közti 42 kilométeres szakasza ellenben jó eséllyel elkészülhet 2026 augusztusáig, vélik a Pro Infrastructură szakemberei. Ebben az értékelésben van egy jó adag optimizmus, mivel a szóban forgó szakaszon földcsuszamlások nehezítik a munkát, ami miatt módosítani kell az eredeti tervet.

A helyreállítási tervben még egy erdélyi szakasz szerepel, mely Hunyad és Temes megyék területén húzódik. Bár mindössze 13 km-ről van szó, a tanulmány szerint lényegében nulla az esélye annak, hogy ez időben elkészüljön.  Ennek az oka az, hogy mivel egy műszakilag roppant bonyolult, alagutak tarkította szakaszról van szó, a megépítéshez szükséges időtartamot három és fél évre becsülik, ráadásul a tervezés is elvégzésre vár, s jelen pillanatban azt sem lehet tudni, ki lesz a kivitelező.

A már felsoroltakon kívül az A7 Ploiești és Pașcani közti 324 kilométeres, valamint az A8 Pașcani és Leghin közti 34 kilométeres szakasza szerepel még az országos helyreállítási tervben. Ezekre a beruházásokra 2,7 milliárd eurót hívhatunk le, de csakis akkor, ha sikerül azokat határidőre befejezni. A tervezett beruházások között olyan is van, a Bákó és Focșani közti 95 km-es sztrádaszakasz, melynek még a megvalósíthatósági tanulmánya sem készült el, s 4 év és 4 hónap múlva már át kellene adni a forgalomnak.

Nagy kérdés, hogy amikor tavaly összeállította a helyreállítási tervet, miért foglalt bele az akkori kormány olyan beruházásokat, melyekről sejteni lehetett, hogy a határidőre történő befejezésük erősen kétséges.

Kapcsolódók

Kimaradt?