Képtelen felbontani egy szerződést az autópályák építéséért felelős állami vállalat

Az észak-erdélyi autópálya egyik Bihar megyei szakaszának a kivitelezője 2020 augusztusa óta egy gyufaszálat sem tett keresztbe.

Ismét sikerült szintet lépnie a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaságnak (CNAIR) az inkompetencia és a totojázás tekintetében. Az állami vállalat hosszú évek óta képtelen levezényelni az észak-erdélyi autópálya Bihar és Bisztraterebes közti szakaszának megépítését, most azonban kiderült, hogy még az aktuális kivitelezési szerződés felbontására sem képes.Az észak-erdélyi sztráda torzója | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A CNAIR 2020 júniusában szerződött le egy román-szlovák konzorciummal a 28,55 km hosszúságú útszakasz kivitelezésére, amely azonban mostanáig hozzá sem kezdett a munkához, s nem is áll szándékában. A felek az év elején megegyeztek abban, hogy kölcsönös megegyezéssel szerződést bontanak, ám a CNAIR-nek ezidáig ezt sem sikerült kiviteleznie.

Cristian Pistol, a CNAIR vezérigazgatója a vállalat igazgatótanácsához fordult, hogy az döntsön a szerződés felbontásáról. A testület elutasította ezt, arra hivatkozva, hogy ez nem tartozik a hatáskörébe. „A tanács megállapítja, hogy nincs hatásköre a 98/2016-os közbeszerzési törvény alapján megkötött szerződések felbontását illetően, az indokolt törvényes lépések meghozatala az ügyvezető feladata” – idézi az economedia.net szakportál az igazgatótanács válaszát. A nagyváradi Trameco által vezetett konzorcium számára fontos, hogy a szerződést közös megegyezéssel bontsák fel, ellenkező esetben ugyanis elvesztené a más sztrádaszakaszokra vonatkozó megbízatásokat is.

Az észak-erdélyi autópálya Bihar és Bisztraterebes közti szakaszán azért alakult ki patthelyzet, mert a Trameco jóval áron alul, 326 millió lejért vállalta el a beruházás kivitelezését, melynek a becsült értéke 450 millió volt. A szerződés megkötését követően a társulás a költségvetés 120 millió lejjel való megnövelését kérte, amit a CNAIR nem hagyott jóvá.

A kivitelező szerint a kialakult helyzetért a felelősség a CNAIR-t terheli, mivel a közbeszerzési eljárás dokumentációjában „ellentmondó, hibás és hiányos információk” szerepeltek, valamint kivitelezhetetlen műszaki megoldások. A szerződés értelmében a kivitelezőnek 6 hónap állt volna rendelkezésére a terv elkészítésére és 18 hónap a munkálatok elvégzésére.

A sajtóban gyakran az elátkozott jelzővel illetett Bihar megyei sztrádaszakasz építése 2004-ben kezdődött. Az első kivitelező, s mostanáig az egyetlen, mely dolgozott is valamit, a Bechtel volt. 2013-ban a CNAIR szerződést bontott az amerikai vállalattal, majd 2015-ben a spanyol Corsan Corviam Construccionnal kötött szerződést. Ezt egy évvel később felbontották, mivel a kivitelező hozzá sem kezdett a munkához. Ugyanez a forgatókönyv ismétlődött meg a Trameco esetében, azzal a különbséggel, hogy a CNAIR most már a szerződés felbontására sem képes.

Kapcsolódók

Kimaradt?