Megóvták az eddigi legnagyobb értékű autópálya-építési szerződést is

A Déli-Kárpátokat átszelő sztrádaszakasz kivitelezése 5 milliárd lejnél is többe fog kerülni.

Óvást nyújtott be az egyik vesztes pályázó Nagyszeben–Pitești autópálya 3-as számú szakaszára kiírt közbeszerzési eljárás eredménye ellen. A Strabag az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácstól (CNSC) azt kérte, hogy nyilvánítsa semmisnek a közbeszerzési eljárást lezáró jelentést, amelyben a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat (CNAIR)  elutasítja a cég ajánlatát, s a WeBuild konzorciumét nyilvánítja nyertesnek.A kép illusztráció | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A Cornetu és Tigveni közti sztrádaszakasz becsült költsége 5,324 milliárd lej plusz áfa volt. Az Astaldi/WeBiuld és a Tancrad cévgekből álló olasz–román konzorcium áron alul, 5,323 milliárd lejért vállalta a beruházás megvalósítását. Az osztrák tulajdonú Strabag ajánlata 5,93 milliárd lej volt, a török Makyol társulásé pedig 6,08 milliárd.

Ez lenne a legnagyobb értékű autópálya-kivitelezési szerződés, amit valaha kötöttek Romániában. A költségek azért ilyen hatalmasak, mert bár a sztrádaszakasz csak 37,4 kilométer hosszú, a Déli-Kárpátokban húzódik, s műszaki szempontból nagy kihívást jelent a megépítése. A kivitelezőnek 95 hidat és felüljárót kell majd megépítenie, valamint egy kétjáratos, egyenként 1,7 kilométeres alagutat.

A közbeszerzési eljárás majdani győztesének 12 hónap áll majd rendelkezésére a tervezésre, s három év és kilenc hónap a munkálatok elvégzésére. Ha tehát idén sikerülne megkötni a szerződést, akkor 2027 vége felé át kellene adni a szóban forgó sztrádaszakaszt a forgalomnak.

A közbeszerzési eljárások eredménye elleni óvás szinte kötelező módon hozzátartozik a hazai sztrádaépítés forgatókönyvéhez. A Strabagnak egy másik óvását, amely az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Maroskece közti szakaszára vonatkozik, jogosnak ítélte a CNSC, majd pedig a közelmúltban a bíróság is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?