Bírósági ítélet miatt tovább késik a Kolozsvár-Marosvásárhely autópálya befejezése

A bíróság megalapozottnak találta a közbeszerzési eljárás eredménye ellen benyújtott óvást.

Megalapozottnak találta a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság a Strabagnak  az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Maroskece közti szakaszának közbeszerzési eljárása elleni óvását. Ez azt jelenti, hogy a holtpontra jutott beruházás folytatása újabb késedelmet szenved.

A közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat (CNAIR) tavaly júliusban írta kis ismét a közbeszerzési eljárást a sztrádaszakasz befejezésére, azt követően, hogy hosszú totojázást követően szerződést bontott a korábbi kivitelezővel, a Straco kft.-vel. A megbízásra hárman pályáztak: a Strabag, a Dimex 2000 – Alpenside és a Drum Asfalt – OPR Asfalt – Obras Publicas Y Ragadios – Trameco – Drumuri Bihor román-spanyol konzorcium.

A CNAIR idén januárban hirdetett eredményt, a Drum Asfalt ajánlatát fogadta el. A győztes társulás a becsült, 383,44 millió lejes értéknél olcsóbban, 363 millióért vállalta le az útszakasz megépítését. Az osztrák építkezési cég romániai leányvállalata az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácshoz (CNSC) fordult, mely helyt adott a Strabag kifogásainak, megsemmisítette a versenytárgyalás eredményét, arra kötelezve a CNAIR-t, hogy ismét értékelje ki az ajánlatokat.

Továbbra is állnak a munkálatok | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

Az állami vállalat nem nyugodott bele a CNSC döntésébe, s bírósághoz fordult, mint utólag kiderült, fölöslegesen. A három ajánlat újbóli kiértékelése minimum 2, maximum 4 hetet vesz majd igénybe, állítja Cristian Pistol, a CNAIR vezérigazgatója. Ez azt jelenti, hogy valamikor június végén, július elején lehet majd megkötni a szerződést az új kivitelezővel.

Ennek 3 hónap áll majd rendelkezésére a tervek elkészítésére, s 18 a munkálatok elvégzésére, vagyis a legjobb esetben is csak 2024 tavaszán utazhatunk majd végig autópályán Kolozsvár és Marosvásárhely között.

A 15,7 kilométeres sztrádaszakasz megépítésére először a bukaresti Straco kapott megbízást, még 2015-ben. A tavalyi szerződésbontásig a cég a munkálatoknak csupán 40 százalékát végezte el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A CNAIR által januárban elfogadott ajánlatot benyújtó konzorcium három cége, a Drum Asfalt, a Trameco és a Drumuri Bihor is Beniamin Rus nagyváradi üzletember érdekeltségi köréhez tartozik. A valamennyi párttal jó viszonyt ápoló Rust több perben is korrupcióval és pénzmosással vádolták, mostanáig azonban nem ítélték el.

Rus cégeinek a szerepvállalása az autópálya építésben nem éppen sikertörténet. A Trameco vezette román-szlovák konzorciummal a CNAIR a közelmúltban bontott szerződést, mivel a társulás egy kapavágást sem tett azóta, hogy 2020 augusztusában, jóval áron alul elvállalta a Bihar és Bisztraterebes közti sztrádaszakasz megépítését.

Kapcsolódók

Kimaradt?