Életbe lépett a törvény: a magánszemélyekéhez hasonló a céges adófelajánlás

Szerdától a gyakorlatban is életbe lépett az a törvény, amely megújítja a civil szervezetek szponzorációját – számolt be a Maszolnak Miklós Zoltán az RMDSZ háromszéki képviselője.

A jogszabály kezdeményezője – aki korábban a sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC sportklub vezetőjeként megtapasztalta, milyen nehézkes a sportegyesületek fenntartása – olyan módon módosította a vonatkozó törvénykezést, hogy a magánszemélyekhez hasonlóan, a profitadót vagy mikrojövedelmi adót fizető cégek is egy formanyomtatvánnyal átirányíthatják az előző évben befizetett adójuk egy részét civil szervezeteknek.

Miklós Zoltán RMDSZ-képviselő | Fotó: Kocsis B. János

Miklós Zoltán szerint bár törvénykezdeményezését már tavaly elfogadta a parlament, a gyakorlati életbe lépéséhez szükség volt arra, hogy a pénzügyminisztérium megalkossa az alkalmazáshoz szükséges módszertant és formanyomtatványt. Tegnap végre megjelent az Országos Adóhatóság (ANAF) elnökének 1679/2022-es számú rendelete – amit közzétettek a www.anaf.ro oldalon – és ezzel jóváhagyták a cégek jövedelemadójának átirányításához szükséges 177-es számú formanyomtatványt.

Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa szerint a cégek adófelajánlásukat az előző év utolsó adónyilatkozata letevését követő 6 hónapon belül nyújthatják be az adóhatósághoz! Eszerint a cégeknél tavalyról bent maradt, szponzorációra szánható összegeket már idéntől át lehet irányítani valamely nonprofit szervezetnek. Ugyanakkor fontos az, hogy a vállalkozások év közben továbbra is szponzorálhatnak, ám ha valaki elővigyázatosságból az általa felajánlható keretösszegnél kevesebbet költött, az a különbözetet a 177-es számú formanyomtatvánnyal felajánlhatja valamely civil szervezetnek. Ahhoz, hogy az adófelajánlás a támogatott civil szervezethez kerüljön szükséges, hogy az adóhatóságnál be legyen jelentkezve a nonprofit szervezetek nyilvántartásába!

Illusztráció forrása: Pexels

Törvény szerint a vállalkozások adóalapjuk 20 százalékát fordíthatják szponzorációra, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a cégek töredéke él ezzel a lehetőséggel. Emiatt szorgalmazta Miklós Zoltán, hogy a magánszemélyek adófelajánlásához hasonló rendszerben, egy formanyomtatvány kitöltésével a cégek is felajánlhassák az előzőleg már befizetett adójuk egy részét. „Ezzel az egyszerű módszerrel évente több száz millió lejjel támogathatják a kultúrával, oktatással, sporttal, művészetekkel, szociális ellátással, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket!” – összegzett a háromszéki RMDSZ-képviselő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?