Elfogadta a szenátus a törvénytervezetet, amely szerint a cégek is felajánlhatják befizetett adójuk egy részét

A szenátus plénuma hétfőn ellenszavazat nélkül elfogadta azt a Miklós Zoltán parlamenti képviselő által kezdeményezett törvénytervezetet, amely szerint a cégek is felajánlhatnák adójuk egy bizonyos százalékát a civil szervezeteknek.

A Kovászna megyei RMDSZ-es szakpolitikus a Maszolnak kifejtette, hogy ez a jogszabály alapjaiban újítaná meg a civil szervezetek, non profit egyesületek szponzorálását. Miklós Zoltán szerint a kezdeményezése lényege, hogy a magánszemélyekhez hasonlóan a cégek is irányíthassák át az előző évben befizetett adójuk egy részét civil szervezetek számára.

Jó hírA szenátus plénuma ma elfogadta azt az általam kezdeményezett törvénytervezetet, amely alapjaiban...

Közzétette: Miklós Zoltán – 2021. november 22., hétfő

A háromszéki honatya korábban a Sepsi SIC sportklub vezetőjeként megtapasztalta, hogy a sportegyesületek fenntartása jelentős mértékben az önkormányzatok jóindulatától és anyagi lehetőségétől függ, és azért nyújtott be törvénytervezetet, hogy az eddigieknél hatékonyabb szponzorálási lehetőség által kiszámíthatóbb finanszírozást biztosítsanak a civil szervezeteknek. A képviselő – aki az alsóház pénzügyi bizottságának tagja – a magánszemélyek adófelajánlási rendszeréhez hasonlót honosítana meg a vállalkozások esetében is. 

Miklós Zoltán rámutatott: a jelenlegi törvények értelmében a magánszemélyek a már befizetett jövedelemadójuk 3,5 százalékát felajánlhatják egy civil szervezet támogatására, a jogi személyek pedig adóalapjuk 20 százalékát fordíthatják szponzorációra. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a cégek töredéke él ezzel a lehetőséggel. Miklós Zoltán szerint azzal az egyszerű módszerrel, hogy a cégek is felajánlhatják a már befizetett adójuk egy részét, és az állam azt a kedvezményezettek számlájára utalja, évente több százmillió lejjel támogathatnánk a kultúrával, oktatással, sporttal, művészetekkel, szociális ellátással, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A törvénykezdeményezésről döntő fórumként még a képviselőháznak is szavaznia kell, és ha elfogadják, még az államfőnek is ki kell hirdetnie.

(A nyitókép a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?