A szociális és szolidaritásalapú vállalkozásoknál is végezhető önkéntes munka

Döntő fórumként szavazta meg a képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy szociális vállalkozásoknál is elvégezhető legyen önkéntes munka – tájékoztatott szerdán az RMDSZ.

A törvénymódosítás értelmében a vállalkozásoknak éves szinten el kell küldeniük az önkéntesek nyilvántartási jegyzékének másolatát a Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökséghez (AJOFM), amikor éves tevékenységi jelentésüket is leadják. Az önkéntes munka a szociális és szolidaritásalapú vállalkozások bármelyik részlegén végezhető. A veszélyeztetett társadalmi csoportok munkavállalói számára a szervezetnek tanácsadást, szakmai képzést is biztosítania kell, ezeket a tevékenységeket is lehetőség lesz önkéntes munkával biztosítani – olvasható a közleményben.A karitatív szervezetek várják az önkénteseket | Illusztráció: Máramaros Megyei Tanács sajtóosztálya

A szociális és szolidaritásalapú vállalkozások célja a hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatása társadalmi-szakmai integráció révén. Alkalmazottaik 30 százalékát sérülékeny társadalmi csoportok munkavállalói alkotják, vagyis olyan személyek, akik munkakeresés során sajátos akadályokkal szembesülnek: munkanélküliek, bántalmazott személyek, fogyatékkal élők és a társadalom perifériájára szorult közösségek tagjai. A szociális vállalkozásoknak a profitjuk legalább 70 százalékát kötelezően társadalmi célokra kell fordítaniuk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A közlemény ugyanakkor emlékeztet, hogy Romániában az önkéntes munkát elismerik szakmai tapasztalatként abban az esetben, ha a tanulmányoknak megfelelő területen végzik. A jelenleg érvényben levő jogszabályok értelmében önkéntes munka esetén önkéntes kell kötni, az önkéntes személy életkora nem lehet kevesebb, mint 15 év, és el kell végezni egy munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra vonatkozó képzést is az önkéntes munka megkezdéséhez.

A jogszabály az államelnöki kihirdetést és a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba.

Kapcsolódók

Kimaradt?