Egymás után állnak le a műtrágyagyárak Európában

Augusztus utolsó hetében öt üzem szüntette be a termelést a megfizethetetlen gázárakra hivatkozva.

Egymás után jelentik be az európai műtrágyagyártók, hogy ideiglenesen felfüggesztik a termelést. Az ágazatot sújtó példátlan válság oka a földgáz drágulása, ami elékesztő módon megnövelte a termelési költségeket.Fotó: Pixabay

Augusztus 25-én a legnagyobb brit termelő, a CF Fertilizers UK bejelentette, hogy ideiglenesen leállítja a Billinghamben működő gyárát. Egy napra rá a litván Achema közölte, hogy hasonló lépésre szánta el magát.

Ugyancsak augusztus 26-án felfüggesztette a termelést a lengyel Grupa Azoty. „Történelmi szinten van a gáz ára az európai piacon. Az utóbbi hat hónapban 72 euró/MWh-ról 276 euró/MWh-ra emelkedett az ár” – olvasható a vállalatnak a döntést megindokló közleményében.

Augusztus 29-én az egyik legnagyobb európai termelő, a norvég Yara három gyára közül kettőben leállította a termelést.

Romániában jelenleg egyetlen műtrágyagyár sem működik. Az InterAgro tulajdonában levő üzemek már korábban leálltak, azt követően, hogy fizetésképtelenekké váltak, illetve csődbe mentek. A marosvásárhelyi Azomureș a megfizethetetlen gáz miatt függesztette fel a termelést, mivel a hatalmas termelési költségek eladhatatlanná tennék az előállított műtrágyát. Az Azomureș jelenleg importból származó műtrágyát forgalmaz.

„Az európai műtrágyagyártás közel 50 százaléka ideiglenesen le van állítva vagy csökkentett kapacitással működik” – nyilatkozta az economedia.ro hírportálnak Harri Kiiski, az Azomureș vezérigazgatója. Az üzletember úgy véli, hogy a kormány eddigi intézkedései csak rontottak a helyzeten. „Az energiaárakat befagyasztó rendelet rontott az árakon, akárcsak a 114-es rendelet 2018-ban és 2019-ben. Ez nem ösztönzi takarékoskodásra a háztartásokat és a kis- és középvállalkozásokat, s korlátozza a szabadpiaci mechanizmusokat” – véli Harri Kiiski.

Kapcsolódók

Kimaradt?