Az egekbe szökött a tőzsdéken a földgáz ára

A bécsi gáztőzsdén 48 óra alatt 39 százalékkal drágult az energiahordozó.

Amint az várható volt, sokként hatott a piacokra az Ukrajna elleni orosz invázió, meredek emelkedett a gáz ára. Az Európában legnagyobbnak számító amszterdami gáztőzsdén (TTF) a nap folyamán 105,405 és 120 euró között változott 1 MWh-nyi energiahordozó ára. A felső határt a reggeli órákban érte el, a legolcsóbb pedig 10 óra tájékán volt. Fél kettő körül 117,715 euró/MWh-s áron kereskedtek a földgázzal. Egy nappal korábban 89 euró/MWh volt az átlagár, a drágulás tehát meghaladja a 25 százalékot.Egyhamar nem fog csökkenni a gáz ára | Fotó: Máramaros Megyei Tanács

A Bécsben működő közép-európai gáztőzsdén (CEGH) 111 euró/MWh áron kereskedtek az energiahordozóval 13 óra tájékán. Egy nappal korábban 87 euró volt az ár, február 22-én pedig 80, ami azt jelenti, hogy 48 óra alatt közel 39 százalékos volt a drágulás.

Az orosz állami gáztröszt, a Gazprom tájékoztatása szerint a harcok ellenére Ukrajnán keresztül zavartalanul folyik a szállítás, a cég maradéktalanul eleget tesz szerződésben vállalt kötelezettségeinek. Ezt megerősítette a Transgaz is. „Nincsenek gondok az Ukrajnán keresztül érkező importtal. Felkészültünk minden lehetséges forgatókönyvre, bármilyen helyzetet kezelni tudunk. Románia gázzal történő ellátása nincs veszélyben” – nyilatkozta Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója.

A február 24-i becsült országos fogyasztás 38,7 millió köbméter, amiből az Ukrajnán keresztül érkező orosz import 5,3 millió köbmétert tesz ki.

Az elemzők arra számítanak, hogy a gáz ára egész évben magas lesz. Az aktuális fűtési szezonban nagy gondok nem lesznek, vélik, azonban ha elhúzódik, esetleg súlyosbodik az ukrajnai fegyveres konfliktus, akkor fennakadások lehetnek az ellátásban, ami oda vezethet, hogy nem sikerül majd feltölteni a készleteket jövő télig, ez pedig katasztrofális következményekkel járhat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?