A műtrágya hiánya miatt csökken a mezőgazdasági termelés

A gazdák nem tudják megfizetni a méregdrága földgázból előállított műtrágyát.

A megszokottnál kevesebb műtrágyát használtak idén a mezőgazdasági termelők Közép-Kelet-Európában, ami negatívan befolyásolja a termésátlagot. A gazdák a borsos árak miatt fogták vissza műtrágya felhasználását. A legnagyobb magyarországi műtrágyagyártó, a Nitrogénművek Zrt. arra számít, hogy emiatt a térségben idén 15-20 százalékkal csökken a gabonatermés.  Fotó: Arad Megyei Tanács

Az előttünk álló időszakra vonatkozó kilátások sem adnak okot az optimizmusra. „A jövő tél szélsőséges lesz, az ágazatban mindenki arra számít, hogy leáll a gázellátás” – nyilatkozta Bige Zoltán, a vállalat tulajdonosa és stratégiai igazgatója. Véleménye szerint a jelenlegi helyzet kritikus nem csupán a gazdák, hanem a műtrágyagyártók számára is. „Nem lesznek tartalékaink az esetleges negatív forgatókönyvek esetére, amilyen a gáz további drágulása vagy a be nem tervezett karbantartási munkálatok” – mondja a Nitrogénművek vezetője.

A magas gázár halálos fenyegetést jelent az ágazat számára, figyelmeztetett a közelmúltban a műtrágyagyártók európai szakmai szervezete, a Fertilizers Europe is.

A műtrágya hiánya miatti terméscsökkenés hatása globális lehet, mivel a térségben Románia, Magyarország és Lengyelország is jelentős gabonaexportőrnek számít. Ráadásul a szárazság szintén csökkenti az idei termés mennyiségét. Ez távolról sem jelenti azt, hogy a szóban forgó országokban ellátási nehézségekre kellene számítani, a termelés jóval nagyobb a belső fogyasztásnál, azonban visszaveti az export mennyiségét.

A méregdrága gáz miatt a legnagyobb hazai gyártó, a marosvásárhelyi Azomureș is takaréklángon működik, a közelmúltban részben ismét leállította a termelést, mivel a jelenlegi költségek mellett a termékei nem eladhatóak.

Kapcsolódók

Kimaradt?