Azomureș: a jó termés ellensúlyozza a gáz robbanásszerű drágulását

A műtrágya termelési költségének 70 százalékát a földgáz teszi ki.

Jól alakul az üzletmenet idén a legnagyobb hazai műtrágya gyártó, a marosvásárhelyi Azomureș számára, annak  ellenére, hogy egekbe szökött a földgáz ára. A műtrágyák fő alapanyaga a földgáz, ennek az ára teszi ki a termelési költségek 70 százalékát.

Ez akár roppant hátrányosan is érinthetné az ezernél több embert foglalkoztató vállalatot, mivel néhány hónap leforgása alatt a bécsi gáztőzsdén a nyersanyag ára 18 MWh-ról közel 50 MWh-ra nőtt. Az Azomureș azonban viszonylag kevéssé érzi meg a drágulást, mivel a nyersanyagot hosszú távú, garantált árú szerződések alapján szerzik be. A másik ok az, hogy azokban az években, amikor jó a termés, a műtrágyát is jó áron lehet értékesíteni, 2021 pedig kifejezetten jó év a gabonatermesztés számára.

Az amerikai Ameropa tulajdonában levő erdélyi vállalat körülbelül évi 10 millió MWh földgáz használ fel, ami Románia teljes fogyasztásának a 8 százaléka. Az Azomureș főleg importból származó nyersanyagból dolgozik. „Romániának jelentős földgáz készletei vannak, ami hasznára lehetne a helyi iparnak. Az Azomureș szeretne továbbra is hazai földgázt használni a műtrágya gyártásához, de ha az importból származó olcsóbb, akkor alkalmazkodnunk kell, hogy versenyképesek maradhassunk a piacon” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Harri Kiiski, a vállalat vezérigazgatója.

Tavaly az Azomureș árbevétele 1,8 milliárd lej volt, aminek 35 százalékát az export adta. A cégvezetés reméli, hogy idén a bevételek 2 milliárd lej körül lesznek.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?