Minimálisra csökkent a mezőgazdasági területek adás-vétele

A közelmúltban megszigorították a földvásárlás feltételeit, ami főleg a külföldieket célozza.

Hektáronként 570 720 lejért, kb. 116 ezer euróért bocsátottak áruba egy szántót Iași megyében. A tulajdonos, egy magánszemély, egy 50 hektáros területen szeretne túladni, melynek az összértéke 28,5 millió lej. Valószínűleg ez lett volna idén a legnagyobb összegű tranzakció, melynek a tárgya mezőgazdasági terület, azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium nem járult hozzá az ingatlan eladásához.

Az év eleje óta 16, 30 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területet bocsátottak áruba, azonban a szaktárca egyelőre csak kettőnek az értékesítését engedélyezte, ezek gazdára is találtak. Legtöbbjük Olténiában és Havasalföldön található, Erdélyből egy sincs, míg a Bánságból egyetlen egy. Ez utóbbi egy 45 hektáros szántóföld, melyért 1,5 milliót kértek volna, azonban a minisztérium nem hagyta jóvá az eladását.

Az árak nagyon tág határok között változnak, egy Suceava megyei legelő hektárjáért 1 281, míg egy Gorj megyeiért 2 937 lejt kérnek.

30 hektárosnál nagyobb tranzakció keretében az év első hét hónapjában csupán 72,4 hektárnyi termőterület cserélt gazdát. Ez minimális, figyelembe véve, hogy 2019-ben 1 400 hektár cseréét gazdát. Az adás-vételek értéke 8,5 millió euró volt, s az összterület közel fele külföldiek, főleg németek, olaszok, törökök és arabok kezébe került.

A tranzakciók száma azért csappant meg jelentősen idén, mert a mezőgazdasági területek adás-vételét szabályozó 17/2014-es törvényt a közelmúltban úgy módosította a parlament, hogy annak kitételei még a jogászok számára sem egyértelműek, ráadásul roppant korlátozó jellegűek, állítják a szakemberek.

A jelenlegi szabályozás értelmében csak olyan magánszemély vásárolhat mezőgazdasági területet, akinek a lakhelye legalább öt éve Romániában található, s igazolni tudja, hogy legkevesebb öt éve mezőgazdasággal foglalkozik. A cégeknek azt kell igazolniuk, hogy az elmúlt öt évben bevételeik 75 százaléka mezőgazdasági tevékenységből származott. Ha egy terület legutóbbi adás-vétele óta nem telt el nyolc év, akkor a két ár különbözetének 80 százalékát adó formájában kell befizetni.

A törvényt azért módosították, hogy megnehezítsék a külföldiek földvásárlását, illetve a spekulációt.

(Nyitókép: Arad Megyei Tanács)

Kapcsolódók

Kimaradt?