Felénél áll az aratás, rekord mennyiségűnek ígérkezik a búzatermés

Főleg a nyugati megyék gazdálkodói örülhetnek, ahol a termésátlag eléri a hektáronkénti 7 tonnát.

A tavalyi katasztrofális év után, amikor a súlyos aszály tönkretette a búzatermés tetemes részét, rekordértékű bevételre számítanak idén a gazdák. A szakemberek becslései szerint akár 12 millió tonna búzát is learathatnak idén, ami minden idők legjobb eredménye lenne.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium július 21-i tájékoztatása szerint a termőterület 51 százalékán fejeződött be az aratás. Tavaly ősszel 2,2 millió hektáron vetettek búzát a romániai farmerek, amivel a negyedik helyen állunk az Európai Unióban Franciaország, Németország és Lengyelország mögött.

A termés különösen a nyugati országrészben kimagasló, a minőség és a mennyiség tekintetében egyaránt. „Ha a 2020-as évet vesszük alapul, akkor azt mondhatjuk, hogy nagyon jó a termés. A nyugati részeken a hektáronkénti termésátlag 7 tonna. Az idei év nagyon jó a búzának, a termés elérheti a 12 millió tonnát, ami rekordszint Románia számára” – nyilatkozta Sergiu Gorban, a Transylvania Invest gabonakereskedő cég tulajdonosa. A learatott mennyiség 70 százaléka kenyérbúza, 30 százaléka pedig takarmány minőségű.

A vállalat évente mintegy 100 ezer tonna gabonát exportál, főleg Németországba, Hollandiába és Belgiumba. „Az első konténereket július elején indítottuk el Hollandiába, Románia volt az első ország ahonnan búza érkezett az idei termésből. Mivel az EU-tagországok többségében később kezdődött az aratás, mint nálunk, kedvező helyzetben vagyunk, a búza ára magas, a konstancai kikötőben tonnája 940-950 lej. Ez a megfelelő pillanat a gazdák számára, hogy eladják a búzájukat” – mondja a Transylvania Invest tulajdonosa.

Az erdélyi megyék többségében nem állnak olyan jól az aratással, mint a nyugati határ mentén. Mostanáig a termés körülbelül 20 százalékát sikerült betakarítani, az elmúlt napok kiadós esőzései hátráltatták a munkát. Minőségileg kifejezetten jó a termés, a mennyisége pedig közepes, a hektáronkénti átlag 4-4,5 tonna.

A búza ára jelenleg 190 euró/tonna, ami 10 millió tonnás terméssel számolva 1,9 milliárd euró bevételt jelent, 12 millió tonna esetén pedig 2,3 milliárd euró lehet.

Romániában mostanáig 2018 jelentette az abszolút rekordot, amikor a hektáronkénti átlag 4.8 tonna, a teljes termés pedig 10,1 millió tonna volt. 2017 és 2019 is kifejezetten jó évek voltak 10, illetve 9,9 millió tonnás terméssel. Tavaly az időjárás nagyon betett a búzatermesztőknek: a hektáronkénti termésátlag rég látott szintre, 2,5 tonnára süllyedt, s összesen 6,2 millió tonnát takarítottak be.

(Nyitókép:Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?