Környezetbarát erőművet épít az Azomureş, hogy csökkentse a kibocsátott szennyezést

Románia legnagyobb műtrágya-előállító vállalata, a marosvásárhelyi Azomureş vezetősége bejelentette, hogy mintegy négymillió eurós befektetést terveznek, amelynek keretében környezetbarát, elektromos áramot előállító gőzturbinás erőművet építenek.

A cél, hogy csökkentsék a kombinát által kibocsátott szén-dioxid mennyiséget. Elképzeléseik szerint ezzel megfelelnek majd az Európa Tanács Green Deal program előírásainak.

Az Azomureş szóvivője, Ovidiu Maior csütörtökön jelentette be, hogy az új gőzturbinás erőmű a kombinát éves villamosenergia-szükségletének mintegy öt százalékát állítja majd elő, amelynek köszönhetően a fogyasztásuk négy százalékkal csökken. A tervek szerint 2022 első felében helyezik üzembe.

„Az erőműnek 2,65 megawatt lesz a teljesítménye, és a kombinát energiaszükségletének mintegy öt-hat százalékát biztosítja majd. Összehasonlításképpen: egy ilyen erőmű körülbelül 4600 háztartást tudna ellátni energiával. Az új erőmű négy százalékkal csökkenti majd a kombinát energiaköltségeit. Az Azomureş az E.ON Energie Romániával kötött szerződést, hogy létrehozzák az erőművet, amely a kombinát működése során termelődő gőzt hasznosítja és állít elő belőle elektromos áramot. A gőzturbinák használatának előnye többek között, hogy hosszú az élettartamuk, biztonságosan állítják elő az energiát, és bármilyen üzemanyagot fel lehet használni a működtetésükhöz” – mutatott rá a kombinát szóvivője.  

Ovidiu Maior kifejtette, hogy Harri Kiiski, az Azomureş igazgatója szerint a beruházásnak köszönhetően a vállalat a hosszú távú fejlődés útjára lépett, és továbbra is a romániai ipar egyik alappillére marad.

(Címlapkép: Agerpres)

Kimaradt?