Csigatempóban halad a romániai mezőgazdaság gépesítése

Tavaly 11 ezer traktort vásároltak a hazai gazdák, több mint háromnegyed részük használt volt.

Három évtizednél több telt el a rendszerváltás óta, de a traktorok száma még mindig nem éri el a dupláját az 1990-es értéknek. A piacgazdaság első évében 127 ezer traktort tartottak számon, 2020 végén pedig 232 654 volt belőlük.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) tavaly 11 ezer egységgel bővült a hazai traktorpark. A járműpark növekedése elsősorban az uniós forrásoknak köszönhető, s főleg a gabonatermesztők és a napraforgóval foglalkozó gazdák vásárolják ezeket a gépeket.

Az országban jelenleg két kraktorgyártó van: a craiovai TAM és a szászrégeni IRUM. Ez utóbbi Tagro márkanévvel gyárt, a közepes méretű gazdaságoknak szánt traktorokat. Ezek saját fejlesztésűek, idén körülbelül 500 készül belőlük.

„A gond az, hogy csak két hazai gyártó van, ráadásul ezek termékei nem tartoznak a legkeresettebbek közé. A legnépszerűbb traktorok jelenleg a John Deere, a Case és a New Holland” – mondja Mihai Daniel Stănescu Vătău, a Global Company Incorporate mezőgazdasági tanácsadó cég vezérigazgatója.

Egy 100 lóerős John Deere traktor kb. 80 ezer euróba kerül, míg egy Régenben gyártott csak 35 ezerbe. Ennek ellenére a gazdálkodók többsége, főleg a gabonatermesztők az előbbit részesítik előnyben, mivel műszakilag lényegesen magasabb szintet képvisel. Fontos szempont az is, hogy uniós projektek révén egy traktort 70 – 90 százalékban meg lehet finanszírozni.

2013-ban a hazai traktorállomány matuzsálemi korú volt, kétharmadát a rendszerváltás előtt gyártották. Azóta javult a helyzet, de nem látványosan. A tavaly eladott 11 ezer traktor közül csak 2 500 volt új, a többi importból származó, second-hand gép volt.

(Nyitókép: irum.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?