Csak a gabonatermesztő gazdák elégedettek Háromszéken

Elégedettek a gabonatermesztők, de panaszkodnak a pityóka- és kukoricatermesztő gazdák, mutatott rá a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Könczei Csaba szerint befejeződött a gabonák betakarítása Háromszéken, és a gazdák elégedettek hiszen a sokéves átlagnál 10-15 százalékkal nagyobb lett a termés. Hektáronként több mint 3500 kilogramm búza termett 22.500 hektáron.

A mezőgazdasági szakember szerint az elmúlt hetek szárazságának az volt az előnye, hogy csépléskor megfelelő lett a gabona nedvességszintje. Emellett a felvásárlók jelenleg 70-75 banit adnak a kenyérgabonáért, ami 20 banival több mint tavaly. A háromszéki gazdák további áremelkedésre számítanak, ezért aki teheti, elraktározza gabonáját.

Könczei Csaba szerint az aszály negatívan érintette a másik két alapvető kultúrát, a krumplit és kukoricát. Nem annyira a csapadék hiányát, mint a magas talaj menti hőmérsékletet sínylették meg a későn érő krumplifajták, amelyek gumói nem tudtak megfelelően kifejlődni.

Várják a kártérítési igényeket!

A háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője ugyanakkor az aszálykárok bejelentésére biztatja a gazdákat. A mezőgazdasági minisztérium ugyanis kárpótlást fizetne azoknak, akiknek több mint 30 százalékos terménykiesést okozott a szárazsága. Tervek szerint a kisgazdák állami költségvetésből még idén megkapnák a kártérítést, a nagytermelők esetében az Európai Bizottság jóváhagyására van szükség.

Fontos ugyanakkor, hogy a gazdák még a termények betakarítása előtt jelezzék kártérítési igényüket, mert a megyei kárfelmérő bizottság a terepen kell kárbecslést végezzenek. Háromszéken már 10-15 nagygazda fordult kárbejelentéssel az önkormányzatokhoz, de a következő időszakban várhatóan megugrik ezek száma.

Közepes idényt zárnak a méhészek

A szárazság okozta károk megtérítése érdekében a prefektúrához fordultak beadvánnyal a háromszéki méhészek is.  A Kovászna megyei Méhész Egyesület alelnöke, Kópis Zoltán szerint az aszály miatt gyengén hozott a napraforgó, de a méhészeknek jobban oda kell figyelniük a bőséges őszi beetetésre is.

Kópis Zoltán értékelése szerint tavaly az akáctermés hiánya miatt gyenge évet zártak, ahhoz képest idén közepesnek mondható az idény, viszont nagyon alacsony a méz felvásárlási ára. A vegyes mézért 10,50 lejt -, az akácmézért 19 lejt kínálnak, ennyiért viszont a háromszéki méhészek nem adják termésüket. Néhányan külföldön értékesítik termésüket, sokan azonban háztól, ismerősökön keresztül adják el a mézet. Háromszéken hivatalosan mintegy 130 méhészt tartanak nyilván, akiknek hozzávetőleg 7500 család méhük van.

A Méhész egyesület szeretné bővíteni tagságát, hiszen az egyesületi tagok támogatásra jogosultak gyógyszer, anyaméh vagy család vásárlására, vándorméhészek esetében a megrongált kaptárok javítására. Idén mindössze 30 Kovászna megyei méhész igényelt állami támogatást, mutatott rá Kópis Zoltán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?