Rekord termésátlagokat hozott a nyár a román mezőgazdaságban

Az elmúlt évtizedben nem fordult elő, hogy annyi búzát takarítottak volna be idehaza, mint idén, s a hektáronkénti 4 tonnát meghaladó átlag szintén rekordértéknek számít. Idén a gazdák rekordmennyiségű termésre számítanak repcéből is.

Az Olténiát és Havasalföldet sújtó nyári szárazság ellenére a mezőgazdaság jobban teljesít idén, mint tavaly, az elemzők szerint a növekedés mértéke 5 százalék körül lesz. Búzából 8,4 millió tonnát takarítottak be, ami 600 ezer tonnával több a tavalyi termésnél. Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a 2016-os hektáronkénti termésátlag meghaladja a 4 tonnát, amire az elmúlt tíz évben nem volt példa.

A korábbi legmagasabb termésátlag a 2015-ös volt, 3,8 tonna. Az idei a negyedik egymást követő év, amikor az országos búzatermés nő, 2012-ben még csak 5,2 millió tonnát takarítottak be a hazai farmerek ebből a gabonaféléből. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az abszolút mélypontot 2007 jelentette, 3 millió tonnás terméssel. Az éves termésmennyiséget ugyanakkor nem csak az időjárás, hanem a termőterület nagysága is befolyásolja, mely ingadozik.

Idén a gazdák rekordmennyiségű termésre számítanak repcéből is, Erdélyben pedig, ahol a nyár folyamán elegendő csapadék hullt, napraforgóból szintén sokat fognak betakarítani.

Kevesebb lett a kukorica

A kukorica esetében már nem ilyen rózsás a helyzet, mivel a déli országrészben az elmúlt két hónapban a kelleténél jóval kevesebb eső esett, a termés várhatóan gyengécske lesz. A kukoricának az idei sorrendben a második gyenge éve, tavaly 3,2 millió tonnával, 26 százalékkal kevesebb termett belőle, mint 2014-ben.

Az elmúlt tíz évben a betakarított kukorica mennyisége még a búzáénál is extrémebb mértékben ingadozott. A mélypontot, akárcsak a búza esetében, 2007 jelentette 3,8 millió tonnával, míg 2012-ben négyszer annyi, 15,9 millió tonna volt a termés. Tavaly 8,8 millió tonna tengeri került idehaza a silókba, a szakemberek szerint ennél idén valamivel job lesz a termés.

Napraforgó-termesztésben elsők

Az első félévben 5,2 százalékkal teljesített jobban a román gazdaság, mint 2015 azonos időszakában. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a pozitív folyamat az év második felében is folytatódni fog, ehhez éves szinten a mezőgazdaság kb. 0,25 százalékkal járulhat hozzá. A mezőgazdaság részaránya Románia bruttó hazai termékében (GDP) évek óta csökkenőben van, annak ellenére, hogy a terméshozamok nőnek, s búza-, kukorica- és napraforgó-termesztésben az EU élvonalához tartozunk, utóbbi tekintetében első helyen állunk.

2006-ban még a GDP 7,7 százalékát adta a mezőgazdaság, 2015-ben azonban már csak 4,2 százalékát, s valószínű, hogy az idei részesedése még kisebb lesz. Ez nem jelenti azt, hogy összeomlóban lenne a mezőgazdaság, a jelenség annak a következménye, hogy ebben az ágazatban alacsonyabb a hozzáadott érték, mint a gazdaság más területein.

                                                         

Kapcsolódók

Kimaradt?