Fejtágító: így kell szállítani a műtrágyát, hogy ne robbanjon

A közelmúltban történt két romániai baleset kapcsán azokat az elővigyázatossági szabályokat ismertették kedden a Maros megyei prefektúrán, amelyeket a műtrágyaszállító gépkocsivezetőknek, árukísérőknek tiszteletben kell tartaniuk.

Az eseményen részt vett többek közt Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke, Raed Arafat, a rohammentő-szolgálat megalapítója, illetve Liviu Goga prefektus.

Naponta 60 kamion műtrágyát szállítanak a marosvásárhelyi műtrágyagyárból az ország különböző részeibe, illetve vasúton napi egy-két-három vagonnyit a csúcsidőben. Mivel hamarosan kezdődnek a mezőgazdasági munkálatok, és elérkezik a műtrágya szezonja, fontos, hogy az ágazatban dolgozók felkészültek legyenek.

Read Arafat szerint nem nehéz a szabályokat elsajátítani: egy kamionsofőr, mielőtt beszáll a járműbe, öt perc alatt elolvashatja az utasításokat, amelyeket be kell tartani műtrágyaszállítás közben. Ezek európai uniós szabályok, de nem követhetetlenek – jegyezte meg.

A szabályok szerint a veszélyes vegyszereket szállító járművön fel kell tüntetni jól látható helyen a rakomány természetét, a járműnek jó műszaki állapotban kell lennie, megfelelően ellátva a szükséges sátortetővel, lopás ellen felszerelve. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy gyúlékony vagy robbanékony anyagot nem szabad együtt szállítani műtrágyával, illetve azt is ismerni kell, hogy balesetkor milyen oltóanyag használható, illetve mi az, amit szigorúan tilos használni.

A sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy az utóbbi időben történt két incidens – Breaza közelében vonatbaleset történt, illetve Buzau megyében egy bolgár kamionnal történt hasonló –, de súlyosabb következménye egyiknek sem volt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?