Nem találtak kivetnivalót abban, hogy vöröses gőzt eresztett a levegőbe az Azomureş

Nem erdményezett az engedélyezett határértéket meghaladó szennyezést a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinát egyik berendezésének szerdai leállása, amelynek következtében vöröses gőz került a levegőbe - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökséggel Máté János, a Maros megyei környezetvédelmi őrség vezetője. 

Máté János szerint a lakosság által is észlelt jelenség, amelynek során vöröses gőz került a levegőbe, 6 és fél percet tartott, kiváltó oka pedig a kombinát egyik berendezésének leállása volt. 

"Mivel a berendezés teljes mértékben automatizált, a hőellenállás által jelzett meghibásodás azonnal a részleg leállását eredményezte. Az automatikus leállás okozza az észlelt gőzszóródást. A környezetvédelmi ügynökség tudatta velünk, hogy nem történt meg az integrált környezetvédelmi engedélyben jóváhagyott maximális értékek túllépése" - mondta Máté János. 

Az Azomureş sajtószóvivője, Ovidiu Maior az Agerpresnek kifejtette, szerdán 14 órakor váratlanul leállt a salétromsav-előállító részleg egyik berendezése. Ennek okán a teljes üzem működését leállították, ezért rövid ideig gőz áramlott a levegőbe. Maior hozzátette, ez minden alkalommal így történik a berendezések leállításakor, illetve újraindításakor. 

A kérdéses berendezést már újraindították. 

Kapcsolódók

Kimaradt?