Így reagált a nagykövet az Azomureş alkalmazottainak tiltakozására

Az Ameropa cégcsoport nagy összeget ruházott be az Azomureşbe és itt akar maradni - nyilatkozta kedden Urs Herren, Svájc bukaresti nagykövete, miután találkozott Lucian Goga prefektussal és Péter Ferenc megyei tanácselnökkel. 

"A szakszervezeteknek kell tárgyalniuk a vezetőséggel, a magam részéről nem szeretném kommentálni az ügyet. Az Ameropa egy szolid svájci cégcsoport, aki azért ruházott be ide, hogy itt maradjon" - mondta a nagykövet, amikor az Azomureş alkalmazottainak spontán sztrájkja felől kérdezték. 

A svájci diplomata nem kívánta kommentálni a munkavállalók követeléseit, mert nem ismeri a részleteket. 

A svájci Ameropa cégcsoport által birtokolt Azomureş mintegy 20 alkalmazottja gyűlt össze kedden a prefektúra épülete előtt, hogy tiltakozzon az alacsony bérek miatt. A tiltakozóakciót Urs Herren, Svájc bukaresti nagykövete látogatására időzítették. 

"A nagykövet tudomására szeretnénk hozni, hogy a svájci tulajdonú vállalat semmibe veszi az alkalmazottakat, nem ad legalább annyi fizetésemelést, mint amennyit az állami szférában adnak, így nem csoda, hogy hiány van a képzett munkaerőből. Nem értik meg, hogy ha nem fektetnek be a munkaerőbe, akkor hiába ruháznak be modern gépekbe, mert nem lesz, aki ezeket működtesse" - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Maria Dăndărău, a Frăţia szakszervezeti szövetség Maros megyei vezetője. 

A szakszervezeti bizalmi szerint az alkalmazottak 80 százalékának bére az országos minimálbér alá csökkenne, ha levonnánk belőlük az alapbérbe beépített pótlékokat. 

Maria Dăndărău közölte: éppen most tárgyalják újra a kollektív munkaszerződést, amelyben a szakszervezet az országos minimálbér növekedésének megfelelő 16 százalékos emelést kér, a vállalat ezzel szemben 3 százalékot ajánl. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?