Spontán sztrájkot tartottak az Azomureş dolgozói a svájci nagykövet látogatása alatt

A marosvásárhelyi Azomureş mintegy 20 alkalmazottja gyűlt össze kedden a prefektúra épülete elé, hogy tiltakozzon az alacsony bérek miatt. A tiltakozóakciót Urs Herren, Svájc bukaresti nagykövete látogatására időzítették. 

"A nagykövet tudomására szeretnénk hozni, hogy a svájci tulajdonú vállalat semmibe veszi az alkalmazottakat, nem ad legalább annyi fizetésemelést, mint amennyit az állami szférában adnak, így nem csoda, hogy hiány van a képzett munkaerőből. Nem értik meg, hogy ha nem fektetnek be a munkaerőbe, akkor hiába ruháznak be modern gépekbe, mert nem lesz, aki ezeket működtesse" - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Maria Dăndărău, a Frăţia szakszervezeti szövetség Maros megyei vezetője. 

A szakszervezeti bizalmi szerint az alkalmazottak 80 százalékának bére az országos minimálbér alá csökkenne, ha levonnánk belőlük az alapbérbe beépített pótlékokat. 

Maria Dăndărău közölte: éppen most tárgyalják újra a kollektív munkaszerződést, amelyben a szakszervezet az országos minimálbér növekedésének megfelelő 16 százalékos emelést kér, a vállalat ezzel szemben 3 százalékot ajánl. 

Kapcsolódók

Kimaradt?